ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδα: Αγνοεί για την ασθένειά της η πλειοψηφία των ελλήνων

Αγνοιαγια την νόσο τους έχουν οι περισσότεροι από τους 200.000 έλληνες που πάσχουν απόηπατίτιδα, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο αφού σηματοδοτεί μείζον θέμα δημόσιαςυγείας.
Ηπατίτιδα: Αγνοεί για την ασθένειά της η πλειοψηφία των ελλήνων

Αγνοιαγια την νόσο τους έχουν οι περισσότεροι από τους 200.000 έλληνες που πάσχουν απόηπατίτιδα, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο αφού σηματοδοτεί μείζον θέμα δημόσιαςυγείας.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, από τους 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% απόαυτούς δεν το γνωρίζει. Οι ασθενείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναιμεταξύ 30 έως 70 ετών. Στην περίπτωσηπου τα επόμενα χρόνια δεν ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την καταπολέμηση τηςηπατίτιδας C, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας μας – οι οποίοι είχαν προσβληθεί απότον ιό κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 - είναι πιθανό να ανακαλύψουν,δυστυχώς πολύ καθυστερημένα, ότι πάσχουν από προχωρημένη και απειλητική για τηζωή τους ηπατική νόσο.

Απότην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης,δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της HCV λοίμωξης.

Αυτόανακοίνωσαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑ»,κ. Γεώργιος Καλαμίτσης, και οι κ.κ. ΓιάννηςΚοσκίνας
Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της ΕλληνικήςΕταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Achim Kautz, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος καιο Γεώργιος Β. Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνώνκαι Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τηνκοινή γνώμη για την ηπατίτιδα Cπροχωρά σε εκστρατεία σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με τίτλο: «C-Αφορά».

Συγκεκριμένα,ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ένα μεγάλο κίτρινο «C»,το οποίο θα φέρει πάνω του το μήνυμα «ΣτηνΕλλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς,δεν το γνωρίζει». Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια κινητής μονάδας, θαπροσφέρει μία δωρεάν και γρήγορη εξέταση για τη νόσο, σε όσους το επιθυμούν.Στον χώρο όπου θα έχει τοποθετηθεί το διαφημιστικό γράμμα C – πρόκειται για μίακατασκευή 2 περίπου μέτρων, που σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον τωνπεραστικών – εθελοντές του συλλόγου θα πραγματοποιήσουν και διανομή έντυπου ενημερωτικούυλικού. Παράλληλα, για έναν μήνα (29 Οκτωβρίου - 29 Νοεμβρίου 2013) θαπροβάλλεται από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, σχετικόκοινωνικό μήνυμα με τη σημασία της ενημέρωσης για αυτήν την (όχι και τόσοσπάνια τελικά) νόσο.

Ηεκστρατεία θα ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου από την Αθήνα, όπου το γράμμα C θατοποθετηθεί διαδοχικά, σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης. Η φιλοδοξία του«ΠΡΟΜΗΘΕΑ» είναι μέχρι το τέλος του 2014, να έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον άλλεςπέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων θα είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα,η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και το Ηράκλειο.

OΚαθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος τηςΕλληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, κύριος Γιάννης Κοσκίνας, δήλωσε:«Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερεςανεπτυγμένες χώρες, οι χρήστες ουσιών, οι μετανάστες και ανασφάλιστοι,αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες. Στις υπο ανάπτυξη χώρες,όμως, μεγάλος αριθμός ατόμων αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη θεραπείατους. Στόχος μας είναι, μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες και καμπάνιεςενημέρωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους φορείς και ναμαζικοποιήσουμε τις δράσεις πρόληψης».

Ιδιαίτερηεντύπωση, προκάλεσε η ομιλία του Αντιπρόεδρουτου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος,Achim Kautz, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του«ΠΡΟΜΗΘΕΑ» και έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.

«Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μία ομάδακρούσης, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους, εκπροσώπους των γιατρών και τωνασθενών και από τους ιθύνοντες του χώρου της Υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία μετις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα «πολεμήσουν» την ηπατίτιδα. Τα στοιχεία μίαςπρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας, μιλούν από μόνα τους για την έλλειψη ενημέρωσης,αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων, δεν γνώριζε ότι ηηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Εξάλειψη της ηπατίτιδας στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αδύνατο να συμβεί,αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση», δήλωσε ο Achim Kautz.

«Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος,αλλά μπορεί να εκριζωθεί», δήλωσε ο ΓεώργιοςΠαπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας τουΠανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής τηςΠανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό. «Σύντομα μάλιστα, αναμένεται η έγκριση νέωνφαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες εκρίζωσης τουιού σε 90% και δίνοντας την ευκαιρία για θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς.Ωστόσο, παρά τις πολύ καλές θεραπευτικές δυνατότητες, η συνολική αποτελεσματικότητατης θεραπευτικής παρέμβασης, συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάληευθύνη για αυτό το γεγονός έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς σχεδόν το 80% τουσυνόλου των ασθενών με ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτήν την ασθένεια.Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις το 50% των διαγνωσμένωνασθενών λαμβάνουν τις σημερινές θεραπείες.


Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων,αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών στη χώρα μας, καθώς σκοντάφτειστη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.
Η πολιτεία, απ’ τη δική της μεριά, είναι αναγκαίο να συντάξει Εθνικό Πρόγραμμαγια την στρατηγική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C», σημείωσε ολοκληρώνονταςτην ομιλία του ο κ. Παπαθεοδωρίδης.