ΥΓΕΙΑ

Προβλεπτικοί βιοδείκτες στην υπηρεσία της υγείας των πληθυσμών

Την ανάγκη της χρήσηςπροβλεπτικών  βιοδεικτών για την υγεία τωνπληθυσμών καθώς και την ανάγκη να ενταχθούν στην ασφαλιστική κάλυψη, επεσήμανανκαθηγητές και επιστήμονες στο συνέδριο «Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία» πουπραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου στο συνεδριακόκέντρο Δαϊς.
Προβλεπτικοί βιοδείκτες στην υπηρεσία της υγείας των πληθυσμών

Την ανάγκη της χρήσηςπροβλεπτικών βιοδεικτών για την υγεία τωνπληθυσμών καθώς και την ανάγκη να ενταχθούν στην ασφαλιστική κάλυψη, επεσήμανανκαθηγητές και επιστήμονες στο συνέδριο «Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία» πουπραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου στο συνεδριακόκέντρο Δαϊς.

Οι ομιλητές, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, στηνανάγκη χρήσης προβλεπτικών βιοδεικτών οι οποίοι υποδεικνύουν τον πληθυσμό πουδύναται να επωφεληθεί από τις εξατομικευμένες θεραπείες. Κατά αυτόν τον τρόπο,η χρήση των βιοδεικτών συμβάλλει στο να αποκομίσουν οι ασθενείς το μέγιστοκλινικό όφελος αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ καθώς ασθενείς πουδεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία δεν υποβάλλονται σε αυτή.
Σύμφωνα με μελέτες, ηεξατομικευμένη θεραπεία οδηγεί σε ασφαλέστερες, αποδοτικότερες φροντίδες υγείας,αυξάνοντας την συνολική επιβίωση των ασθενών. Δεδομένου ότι όλοι οιασθενείς δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο σε μια συγκεκριμένη θεραπεία.
Όπως προέκυψε από τησυζήτηση του επιστημονικού πάνελ με θέμα τη «Κλινική και οικονομική αξία τωνβιοδεικτών», ο προσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου αποζημίωσης των προβλεπτικώνπαραγόντων έχει σαφή τεκμηρίωση και ως εκ τούτου συγκεκριμένες κατηγορίεςβιοδεικτών θα πρέπει να ενταχθούν στην ασφαλιστική κάλυψη.

Ο συντονιστής τουπάνελ Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης και η κ. ΖένιαΣαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΠαΓΝΗ υπογράμμισαντην πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ (Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) στη σύστασηκατευθυντήριων γραμμών που συνιστούν τη χρήση βιοδεικτών στη χορήγηση στοχευμένων θεραπειών. Επίσης οκ. Σουλιώτης παρέθεσε δεδομένα από την διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία πουτεκμηριώνουν την εξοικονόμηση πόρων από την χρήση βιοδεικτών. Όπως για παράδειγμαστο μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, οι προβλεπτικοί βιοδείκτες RAS (συγκεκριμένα οι N-RAS και K-RAS) βοηθούν στον εντοπισμόεκείνου του πληθυσμού ασθενών οι οποίοι θα έχουν τη βέλτιστη ανταπόκριση σε συγκεκριμένηθεραπεία.

Ο κ. Λουκάς Κακλαμάνης, ΔιευθυντήςΙστοπαθολογίας στο Ωνάσειο τόνισε επίσης την ανάγκη καταγραφής μητρώων ασθενώνπου θα αποτελέσουν βάση δεδομένων για την εφαρμογή του πλαισίου εξατομικευμένηςιατρικής.

Σε πάνελ αναφορικά μετην καινοτομία και τη σημασία της έρευνας και ανάπτυξης της εξατομικευμένηςθεραπείας διεθνώς, εκπρόσωπος του Ιατρικού τμήματος της εταιρείαςβιοτεχνολογίας Amgen, παρουσίασε τα αποτελέσματα κλινικών μελετών του panitumumab για την χρήση των προβλεπτικών βιοδείκτών RAS στονμεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο που αποδεικνύουν το όφελος που αποκομίζουν οιασθενείς από την εξατομικευμένη θεραπεία σε όρους συνολικής επιβίωσης.