ΥΓΕΙΑ

Ο ΕΟΠΥΥ στερεί το δικαίωμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Τουλάχιστον 10 μήνες πρέπει να  περιμένει ένα ζευγάρι την Επιτροπή του ΕΟΠΥΥγια να εγκρίνει τις δαπάνες για την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο ΕΟΠΥΥ στερεί το δικαίωμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Τουλάχιστον 10 μήνες πρέπει να περιμένει ένα ζευγάρι την Επιτροπή του ΕΟΠΥΥγια να εγκρίνει τις δαπάνες για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αν δηλαδή μιαγυναίκα σήμερα έχει έτοιμα όλα τα δικαιολογητικά, μεταξύ αυτών πρόσφατοπιστοποιητικό γάμου (!), θα περάσει από την επιτροπή του ΕΟΠΥΥ το νωρίτερο τονΜάρτιο. Κι αν ο πρώτος κύκλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν στεφθεί μεεπιτυχία, τότε πρέπει να ξαναπεράσει από την επιτροπή και να περιμένει άλλους 4μήνες. Κι αν αποτύχει και τη δεύτερη φορά να μείνει έγκυος, τότε θα πρέπει ναπεριμένει ένα χρόνο για επόμενη προσπάθεια.

Τα εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία σε ένα ζευγάρι πουθέλει να αποκτήσει παιδί, συζητήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη με αφορμήτο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών ΥποβοηθούμενηςΑναπαραγωγής ( 22 ως 24 Νοεμβρίου). Στη συνέντευξη μίλησαν ο καθηγητής ΒασίληςΤαρλατζής και ο πρόεδρος της Ένωσης, Θέμης Μαντζαβίνος.

Από τα 200.000 ζευγάρια στην χώρα που υπολογίζεται ότιθέλουν να τεκνοποιήσουν και δεν μπορούν με φυσιολογικό τρόπο (συν ανυπολόγιστοαριθμό γυναικών χωρίς σύζυγο), μόνο ελάχιστοι μπορούν να καταφύγουν σε ένακέντρο σκεπτόμενοι το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν τελικά από την τσέπητους . Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στην Ελλάδα, το 2012 έγιναν μόνο 12.000κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης και γεννήθηκαν μόλις 3.000 παιδιά.