ΥΓΕΙΑ

Οδοντίατροι: ανύπαρκτη η Οδοντιατρική Πρόληψη από την ΠΦΥ

Το γεγονός ότι στην χώρα μας η οδοντιατρική πρόληψηείναι ανύπαρκτη, την στιγμή που μιλάμε για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,επισημαίνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι ο μέχρι τώραδιάλογος για τη Π.Φ.Υ. με τη Πολιτεία ήταν προσχηματικός και επί προειλημμένωναποφάσεων
Οδοντίατροι: ανύπαρκτη η Οδοντιατρική Πρόληψη από την ΠΦΥ

Το γεγονός ότι στην χώρα μας η οδοντιατρική πρόληψηείναι ανύπαρκτη, την στιγμή που μιλάμε για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,επισημαίνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι ο μέχρι τώραδιάλογος για τη Π.Φ.Υ. με τη Πολιτεία ήταν προσχηματικός και επί προειλημμένωναποφάσεων.

Η Οδοντιατρική είναι απαραίτητη στην Π.Φ.Υ. τονίζει ηΕΟΟ, για την μείωση των δαπανών υγείας γενικότερα, καθώς πάνω από 700σοβαρότατα νοσήματα μπορούν να προληφθούν με την προληπτική Οδοντιατρική. Η ΕΟΟπροτείνει ακόμη:

- Ελεύθερη επιλογήοδοντιάτρου για τους ασφαλισμένους, με ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικώνπράξεων και συμμετοχή του ασφαλισμένου (co-payment), όπωςσυμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη τηςΕ.Ε.

- Πάγια θέση τηςΕ.Ο.Ο. οι γιατροί του ΕΣΥ να είναιπλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Η Ελληνική ΟδοντιατρικήΟμοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) απευθύνει πρόσκληση στην Πολιτεία για πραγματικό διάλογοαναφορικά με το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο μέχρι τώρα διάλογος για τηνΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπήρξε προσχηματικός και επί προειλημμένωναποφάσεων, ενώ μας έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στηδιημερίδα «Υγεία εν Δράσει», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,με τη παρουσία εξεχόντων παραγόντων από το χώρο της υγείας, της πολιτικής καιτης οικονομίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσία του πρωθυπουργούκ. Α. Σαμαρά, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει με εισήγησή της η Ε.Ο.Ο.

Αποτελεί πάγια θέση του κλάδου, εδώ και πολλά χρόνια ότι – όπως και οιυπόλοιποι γιατροί - οι οδοντίατροι που εντάσσονται στο ΕΣΥ, θα πρέπει να είναιπλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, η ΕΟΟ, συμφωνείαπόλυτα με τη θέση του υπουργείου Υγείας ότι θα πρέπει να είναι μόνοναγοραστής.

Το υπόλοιπο φάσμα τωνπροσφερομένων οδοντιατρικών υπηρεσιών, πέραν αυτών που θα προσφέρονται από τηπρωτοβάθμια οδοντιατρική πρόληψη, θα πρέπει να παρέχεται από ελεύθερουςεπαγγελματίες με αγορά υπηρεσιών μέσω Συλλογικών Συμβάσεων, με κανόνες τουςοποίους έχουμε επανειλημμένα προτείνει – ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου-ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων - συμμετοχή του ασφαλισμένου -αμοιβή κατά πράξη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό τουΕΟΠΥΥ για την Οδοντιατρική.

Αναφορικά με την ένταξηοδοντιάτρων του Ι.Κ.Α. στο Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις, ώστε οιθέσεις στις οποίες θα καταταγούν να είναι ανάλογες της προσφοράς και τωνπροϋποθέσεων που υπηρετούσαν. Προκειμένου να υπάρξει ενιαίο σύστημαεργαζομένων, θα πρέπει οι εντασσόμενοι γιατροί του Ι.Κ.Α. να αξιολογηθούν με τοβαθμολόγιο το οποίο δεν είχε υλοποιηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια αν καιυπήρχε. Έτσι, δεν θα έχουμε γιατρούς στο νέο σύστημα 2 ταχυτήτων(Ε.Σ.Υ.-Ι.Κ.Α.). Σημαντικό επίσης είναι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η ένταξητων γιατρών του πρώην Ι.Κ.Α. να γίνει σε μονάδες του ιδίου δήμου - περιφέρειας.