ΥΓΕΙΑ

Ρομποτική Τεχνολογία: επανόρθωση μαστεκτομής στο Ντυνάν

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στηχειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού και τη διαδικασία επανόρθωσης μετάαπό μαστεκτομή χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση με τη χρήση ρομποτικήςτεχνολογίας.
Ρομποτική Τεχνολογία: επανόρθωση μαστεκτομής στο Ντυνάν

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στηχειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού και τη διαδικασία επανόρθωσης μετάαπό μαστεκτομή χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση με τη χρήση ρομποτικήςτεχνολογίας.

Η νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε τηντελευταία τριετία στο φημισμένοαντικαρκινικό Νοσοκομείο MD Anderson των ΗΠΑ, εφαρμόστηκε με επιτυχία για πρώτηφορά στην Ελλάδα από το διευθυντή του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής καιΕπανοθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Ιωάννη Μπίτζο,ο οποίος μαζί με το διευθυντήτου Κέντρου Μαστού του Νοσοκομείου κ. Αθανάσιο Πολυχρόνη παρουσίασαν σήμερα το περιστατικό σεσυνέντευξη Τύπου.

Κατά την πρωτοποριακή επέμβαση,που έγινε σε 26χρονη ασθενή η οποία είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή καιακτινοβολία, μεταφέρθηκε ο πλατύς ραχιαίος μυς από την πλάτη προς τον μαστό μετη χρήση δύο τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Το ρομποτικό μέροςτης επέμβασης διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς ναπαρουσιαστεί απώλεια αίματος. Η ασθενής εξήλθε από το Νοσοκομείο τη μεθεπόμενηημέρα του χειρουργείου αφού μετεγχειρητικά παρουσίασε ελάχιστο πόνο και κανέναμετεγχειρητικό πρόβλημα.

Η αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς(δηλαδή ιστούς από το σώμα της ασθενούς) εφαρμόζεται συχνά μετά από μαστεκτομή καιμία από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσειςείναι αυτή κατά την οποία χρησιμοποιείται ο πλατύς ραχιαίος μυς ο οποίος είναιο μεγάλος πλατύς μυς της πλάτης. Κατά την τεχνική αυτή γίνεται πρώτα παρασκευή(δηλαδή αποκόλληση) του μυός από το θωρακικό τοίχωμα και από τον υποδόριο ιστόκαι στη συνέχεια μεταφέρεται ο μύς προς τα μπροστά στην περιοχή του μαστού ώστενα δημιουργηθεί ο νέος μαστός. Λόγω όμως του ότι η προσπέλαση μέσω της τομήςτης μαστεκτομής δε μας επιτρέπει ανατομικά να αποκολλήσουμε επαρκή έκταση τουμυός, η επικρατέστερη επιλογή που είχαμε μέχρι τώρα ήταν να γίνει μια τομή στηνπλάτη η οποία όμως είναι συνήθως μεγάλη, αφήνει έντονη αντιαισθητική ουλή ενώπροκαλεί έντονο πόνο, αυξημένη πιθανότητα φλεγμονής, σημαντική συλλογή υγρούκαι παρατεταμένη αποθεραπεία και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

΄Οπως επισήμανε ο κ. Μπίτζος, με τηνέα μέθοδο και τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, η μετακίνηση του ραχιαίου μυόςέγινε μέσω μικρού τμήματος της ήδη υπάρχουσας μαστεκτομής και δύο μικρών τομών μικρότερωντου ενός εκατοστού στην πλάτη. Με αυτή τη τεχνική καταργούνται οι εμφανείςτομές εξασφαλίζοντας παράλληλα ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου,μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής, ταχύτερηανάρρωση με βραχύτερη νοσηλεία και πιο σύντομη επάνοδο στις καθημερινέςδραστηριότητες.

Για το χειρουργό η νέαμέθοδος έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

α) τρισδιάστατη οπτική τουχειρουργικού πεδίου και μεγενθυμένη απεικόνιση των τροφοφόρων αγγείων του μυόςπου πρέπει να διατηρηθούν.

β) πολυαξονική κίνηση τωνρομποτικών εργαλείων που έτσι έχουν προσβασιμότητα σε δυσπρόσιτες ανατομικέςπεριοχές.

γ) ακρίβεια κινήσεων τωνεργαλείων με λεπτομέρεια δεκάτων του χιλιοστού.

δ) σχεδόν τελείως αναίμακτηαποκόλληση του μυός.

Βασική προυπόθεση για την ασφαλή καιαποτελασματική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου καικατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού και χειρουργικής ομάδας. «Η επέμβασηπραγματοποιείται από το χειρουργό καθώς το ρομποτικό σύστημα είναι ουσιαστικάένα εργαλείο που προσφέρει στο χειρουργό άριστη πρόσβαση με ελάχιστα επεμβατικότρόπο», τόνισε ο κ. Μπίτζος.

Η επέμβαση, κατόπιν ειδικής άδειας από τηδιοίκηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», πραγματοποιήθηκε με χρήσητου ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci που ευγενώς παραχωρήθηκε από τοιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία».

Ο διευθυντής του Κέντρου Μαστού τουΝοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Πολυχρόνης, ο οποίος παρακολουθεί την26χρονη ασθενή από το αρχικό στάδιο διάγνωσης της νόσου, έδωσε έμφαση στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύτων τμημάτων και την διαρκή προσπάθεια να παραμείνει το Νοσοκομείο «ΕρρίκοςΝτυνάν» στην πρωτοπορία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ενώ αναφερόμενος σταπλεονεκτήματα της νέας επεμβατικής μεθόδου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στηνασθενή. «Η ψυχολογική στήριξη μιας γυναίκας στην οποία έχει διαγνωσθείκαρκίνος του μαστού είναι σημαντικότατος παράγων. Μαζί με τη θεραπεία αποτελούντους βασικούς πυλώνες αποκατάστασης της ασθενούς», τόνισε.