ΥΓΕΙΑ

Τεστ προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν αποτελούν τον πιο έγκυρο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τεστ προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης δεν αποτελούντον πιο έγκυρο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό,υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Αντιθέτως, η συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες είναι μιαπιο αξιόπιστη ένδειξη για τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Τα άτομα με μειωμένα επίπεδα ασβεστίου στις αρτηρίες, όπως αυτάαπεικονίζονται με τη βοήθεια σπινθηρογραφήματος, έχουν λιγότερες πιθανότητες ναυποστούν εγκεφαλικό ή έμφραγμα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.


Η συσσώρευση ασβεστίου οδηγεί στη σκλήρυνση των αρτηριών καιστην επακόλουθη εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.


Το τεστ πρόγνωσης βασίζεται στα επίπεδα του ασβεστίου στις αρτηρίεςσε συνδυασμό με την ηλικία και το φύλο του ασθενούς. Οι ερευνητές από τοΝοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη δηλώνουν πως η εξέταση γιατα επίπεδα ασβεστίου είναι πιο αξιόπιστη για την πρόβλεψη των καρδιαγγειακώνπαθήσεων.


Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικόπεριοδικό European Heart Journal , το οποίο εκδίδει η Ευρωπαϊκή ΚοινότηταΚαρδιολογίας.