ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις λόγοι που αποφεύγουμε την κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι το αποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης ενάντια στον ορθοκολικό καρκίνο, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου, καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους προκαρκινικούς όγκους και να τους αφαιρούν άμεσα.

Τέσσερις λόγοι που αποφεύγουμε την κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι τοαποτελεσματικότερο μέσο πρόληψης ενάντια στον ορθοκολικό καρκίνο, μια από τις πιοεπικίνδυνες μορφές καρκίνου, καθώς επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους προκαρκινικούςόγκους και να τους αφαιρούν άμεσα.

Γιατί όμως έχουμε την τάση νααποφεύγουμε αυτή τη σωτήρια εξέταση;

1. Φόβος για άσχημα νέα

Οι γιατροί τονίζουν ότι ο ορθοκολικόςκαρκίνος αναπτύσσεται εξαιρετικά αργά, σε περίοδο δέκα με δεκαπέντε ετών. Οι προληπτικέςεξετάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες να διαγνωσθεί έγκαιρα και να εφαρμοστεί η κατάλληληθεραπεία.

2. Η προετοιμασία για την εξέτασηείναι δύσκολη

Περίπου 24 ώρες πριν χρειάζεταινα καταναλώνουμε μόνο υγρά και πιθανότατα ο γιατρός να συστήσει καθαρτικό. Ταοφέλη όμως που μπορεί να προκύψουν από την εξέταση δε συγκρίνονται με μιαδύσκολη μέρα.

3. Πιθανές επιπλοκές

Η κολονοσκόπηση ενέχειπεριορισμένο κίνδυνο διάτρησης ή λοίμωξης του εντέρου. Οι γιατροί τονίζουν ότι ταπροβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την εξέταση δεν είναι σοβαρά και δεναποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

4. Δυσφορία

Η εξέταση διαρκεί μόλις 10 με 15 λεπτά. Μιασυζήτηση με τον θεράποντα ιατρό πριν την εξέταση μπορεί να προετοιμάσεικατάλληλα τον ασθενή και να λύσει κάθε απορία.