ΥΓΕΙΑ

Έξαρση της μηνιγγίτιδας στα παιδιά, καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές λόγω της έξαρσηςτης ιογενούς μηνιγγίτιδας που  καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ηνόσος προσβάλει κυρίως παιδιά.
Έξαρση της μηνιγγίτιδας στα παιδιά, καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές λόγω της έξαρσηςτης ιογενούς μηνιγγίτιδας που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ηνόσος προσβάλει κυρίως παιδιά. Η πλέον αποτελεσματική προστασία έναντι της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με τα εμβόλια που προστατεύουν από τη μηνιγγίτιδα, όπως του αιμόφιλου της ινφλουέντζας και του μηνιγγιτιδόκοκκου, αλλά και του πνευμονιόκοκκου.

Το Δεκέμβριο σημειώθηκαν 28 περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας,σχεδόν διπλάσια κροσύματα από όσα είχαν δηλωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (15).Συνολικά, το 2013 αναφέρθηκαν συνολικά 688 κρούσματα μηνιγγίτιδας, εκ τωνοποίων τα 348 ήταν ιογενή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας τουΚΕΕΛΠΝΟ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκαν 531περιστατικά μηνιγγίτιδας το 2010 και 477 το 2011. Το 2012καταγράφεται μικρή άνοδος, με 618 κρούσματα, εκ των οποίων τα 294 ιογενή.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα προκαλείται, από ιούς, κυρίωςεντεροϊούς, αναπνευστικούς και άλλουςιούς. Η νόσος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά μεταδίδεται ο ιός καιανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, προκαλείαπλή ίωση, γρίπη, μηνιγγίτιδα κ.λπ.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται μετά την προσβολή τουοργανισμού από μηνιγγιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο ή αιμόφιλο ινφλουέντσας τύπου b.Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται λιγότερο σε παιδιά και περισσότερο σεενηλίκες και η αντιμετώπισή της είναι πιο δύσκολη, ενώ μπορεί να είναι μοιραίασε κάποιες περιπτώσεις.

Συμπτώματα μηνιγγίτιδας

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία στοναυχένα, εμετό, ζαλάδα, φωτοφοβία κι εξάνθημα κόκκινων κηλίδων οι οποίες δενεξαφανίζονται με την πίεση του δέρματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν ναεκδηλωθούν από μερικές ώρες έως μία με δύο ημέρες.

Από την κλινική εξέταση ο γιατρός δεν μπορεί να αντιληφθείαν η αιτία της μηνιγγίτιδας είναι ιός ή βακτήριο , καθώς απαιτούνταιεργαστηριακές εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Αυξημένος κίνδυνος νόσησης από μηνιγγίτιδα εμφανίζεται πάντασε κλειστούς χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως τα σχολεία, οι φοιτητικέςεστίες, οι στρατώνες.

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης για τη μηνιγγίτιδα

Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ταεμβόλια του αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β, του μηνιγγιδόκοκκου και τουπνευμονιόκοκκου προσφέρουν σημαντική προστασία στους παιδικούς οργανισμούς, έωςκαι 90% από τα επίμαχα βακτήρια.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να προληφθεί με τα μέτραατομικής υγιεινής, δηλαδή το καλό πλύσιμο των χεριών, τον αερισμό των χώρων,την αποφυγή συγχρωτισμού για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μωρά καιτα παιδιά.

Στην περίπτωση της ιογενούς μηνιγγίτιδας χορηγούνται στονασθενή αντιικά φάρμακα, ενώ στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα αντιβιοτικά.

Όταν εκδηλώνονται κρούσματα σε ένασυγκεκριμένο περιβάλλον, τότε συστήνεται χορήγηση αντιβιοτικού προληπτικά σεόσα άτομα ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή, πχ στους μαθητές της τάξης, τηνοικογένεια και αλλού.