ΥΓΕΙΑ

Διαβητικό πόδι: Ένας ακρωτηριασμός κάθε 20'' στον κόσμο

Μια από τις συχνότερες και βαρύτερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί στις μέρες μας το διαβητικό πόδι, καθώς σχετίζεται με τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπτα παγκοσμίως!
Διαβητικό πόδι: Ένας ακρωτηριασμός κάθε 20'' στον κόσμο

Μια από τις συχνότερες και βαρύτερες επιπλοκές του σακχαρώδηδιαβήτη αποτελεί στις μέρες μας το διαβητικό πόδι, καθώς σχετίζεται με τονακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπταπαγκοσμίως!

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι ταέλκη των κάτω άκρων.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θαεμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω καιμία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στατιστικά, περισσότερα από 1.000.000 άτομα με σακχαρώδηδιαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσιαβάση.

Εκτός από το τεράστιο κοινωνικό κόστος, στα προβλήματα τουποδιού προστίθεται και ένα υπέρογκο οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, το κόστος αυτό μπορεί ναγίνει δυσβάστακτο για κάθε σύστημα υγείας, καθώς αναπαράγεται συνεχώς από τημακροχρόνια παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τα έξοδα αποκατάστασης κτλ.

Με αυτά τα δεδομένα, και με στόχο την έγκυρη ενημέρωση καιτην αύξηση της επαγρύπνησης ιατρών και ασθενών, η Ελληνική Εταιρεία ΜελέτηςΠαθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) διοργανώνει το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριότης με Διεθνή Συμμετοχή, την ερχόμενη εβδομάδα, από 6 – 8 Φεβρουαρίου 2014 στηνΑθήνα στο ξενοδοχείο Royal Olympic.