ΥΓΕΙΑ

Η Νεφρολογία & τα οικονομικά της υγείας

Στην πρακτικήεφαρμογή και ωφελιμότητα των Οικονομικών της Υγείας στη Νεφρολογία σε σχέση μετο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων πολιτικής υγείας για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥη οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή, ιατρό και φαρμακοποιό, επικεντρώθηκε εκπαιδευτική συνάντηση που οργάνωσε η Amgen.

Η Νεφρολογία & τα οικονομικά της υγείας

Εκπαιδευτική εκδήλωση για επαγγελματίες υγείας με θέμα«Πολιτική και Οικονομικά της Υγείας:Πρακτική εφαρμογή στη Νεφρολογία» πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στηνΑίγλη Ζαππείου υπό την αιγίδα της ΕλληνικήςΝεφρολογικής Εταιρείας με την ευγενικήυποστήριξη της Amgen και τησυμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, επιστημόνων και ακαδημαϊκών.

Η εκπαιδευτική συνάντηση επικεντρώθηκε στην πρακτικήεφαρμογή και ωφελιμότητα των Οικονομικών της Υγείας στη Νεφρολογία σε σχέση μετο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων πολιτικής υγείας για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥη οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή, ιατρό και φαρμακοποιό.

Στο πλαίσιο τηςεκδήλωσης, ο ομιλητής ΕπίκουροςΚαθηγητής Πολιτικής Υγείας Παν/μιου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας γενικότερηςκουλτούρας αξιολόγησης των θεραπειών που θα επικεντρώνεται όχι στην ονομαστική τιμήαλλά στην τεκμηρίωση της κλινικής και οικονομικής αξίας της θεραπείας και τουσυνολικού οφέλους για το σύστημα υγείας. Ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε σε πρακτικές αλλαγές που απαιτούνται ναπραγματοποιηθούν, όπως είναι η δημιουργία βάσεων καταγραφής επιδημιολογικώνδεδομένων, η ένταξη των πρακτικών συμφωνίας όγκου-τιμής όπου ο ΕΟΠΥΥ θαδιαπραγματεύεται εκπτώσεις με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και η εφαρμογή του συστήματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ). Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για συνολικό σχεδιασμόκαι αλληλουχία μέτρων έτσι ώστε να μην υπάρχει παρεμπόδιση στη εισαγωγή τηςκαινοτομίας αλλά να επιτευχθεί η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων λαμβάνοντας υπόψητα συνολικά, πραγματικά ισοζύγια καθώς και στη λήψη μέτρων για άρση τωνανισοτήτων στο χώρο της υγείας που στην Ελλάδα της κρίσης με την αύξηση τωνανασφάλιστων γίνεται πιο έντονη από ποτέ.

Στο ίδιο πνεύμα οομιλητής Δρ. Βασίλειος Φραγκουλάκης,Οικονομολόγος Υγείας και Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής ΣχολήςΔημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης των Οικονομικών τηςΥγείας στις πρακτικές αξιολόγησης της τεχνολογίας και ανέλυσε τους τύπουςοικονομικής αξιολόγησης δίνοντας στο ακροατήριο βασικές έννοιες και πρακτικέςτων Οικονομικών της Υγείας.

Η εκδήλωσηπραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Amgen ανεξάρτητης εταιρείας βιοτεχνολογίαςπαγκοσμίως. Η Amgen με ηγετική, πολυετή παρουσία πρωτοπορεί στην έρευνα καιανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που επαναπροσδιορίζουν την ιατρική προσέγγιση γιασοβαρές ασθένειες σε θεραπευτικές κατηγορίες όπως η νεφρολογία, με στόχο τηνεξασφάλιση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες πουδύνανται να συμβάλλουν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας τόσο για τους ίδιουςτους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας.