ΥΓΕΙΑ

Η οξυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση βάρους

Μία και μόλις δόση οξυτοκίνης σε καθημερινή βάση μπορεί νααναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεταιη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τα
Η οξυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση βάρους

Μία και μόλις δόση οξυτοκίνης σε καθημερινή βάση μπορεί νααναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεταιη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που πραγματοποίησε ηεπιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας «Valrose» στη Νίκαια της Γαλλίαςκαι δημοσιεύεται στο έντυπο «Endocrinology».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χορήγησε 0,1 ή 1mg/kg οξυτοκίνης σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών, για μιαπερίοδο οκτώ εβδομάδων, και διαπίστωσαν ότι εμφάνισαν σημαντική μείωση τουσωματικού τους βάρους, συγκριτικά με πειραματόζωα που είχαν κάνει εικονικήθεραπεία.

Ενώ οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες είχαν μειωθείσημαντικά στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε τεχνητή εμμηνόπαυση, οκτώεβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, η οξυτοκίνη εν μέρει κατάφερε νααποκαταστήσει τον αριθμό των οστεοκλαστών και να εξισορροπήσει τον αριθμό τωνοστεοβλαστών.

Επιπλέον, η οξυτοκίνη προκάλεσε μερική αποκατάσταση τηςέκφρασης των δεικτών των οστεκλαστών και την πλήρη αποκατάσταση στους δείκτεςτων οστεοβλαστών.

Η ιστολογική ανάλυση του ενδο-κοιλιακού και υποδόριου λίπουςαπό τα ποντίκια που είχαν πάρει οξυτοκίνη έδειξε ότι, η θεραπεία είχε οδηγήσεισε σημαντική μείωση της λιπώδους μάζας προλαμβάνοντας τον σχηματισμό νέωνλιποκυττάρων αντί να περιορίζει το μέγεθος των υπαρχόντων.