ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η οξυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση βάρους

Η οξυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση βάρους
Μία και μόλις δόση οξυτοκίνης σε καθημερινή βάση μπορεί να αναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τα

Μία και μόλις δόση οξυτοκίνης σε καθημερινή βάση μπορεί να αναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας «Valrose» στη Νίκαια της Γαλλίας και δημοσιεύεται στο έντυπο «Endocrinology».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χορήγησε 0,1 ή 1 mg/kg οξυτοκίνης σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών, για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, και διαπίστωσαν ότι εμφάνισαν σημαντική μείωση του σωματικού τους βάρους, συγκριτικά με πειραματόζωα που είχαν κάνει εικονική θεραπεία.

Ενώ οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες είχαν μειωθεί σημαντικά στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε τεχνητή εμμηνόπαυση, οκτώ εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, η οξυτοκίνη εν μέρει κατάφερε να αποκαταστήσει τον αριθμό των οστεοκλαστών και να εξισορροπήσει τον αριθμό των οστεοβλαστών.

Επιπλέον, η οξυτοκίνη προκάλεσε μερική αποκατάσταση της έκφρασης των δεικτών των οστεκλαστών και την πλήρη αποκατάσταση στους δείκτες των οστεοβλαστών.

Η ιστολογική ανάλυση του ενδο-κοιλιακού και υποδόριου λίπους από τα ποντίκια που είχαν πάρει οξυτοκίνη έδειξε ότι, η θεραπεία είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση της λιπώδους μάζας προλαμβάνοντας τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων αντί να περιορίζει το μέγεθος των υπαρχόντων.