ΥΓΕΙΑ

Η κρίση έπληξε και τον οφθαλμολογικό τομέα

Και τον οφθαλμολογικό τομέα έχει πλήξει η συνεχιζόμενη κρίση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σημαντικά το επίπεδο των παροχών υγείας τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό
Η κρίση έπληξε και τον οφθαλμολογικό τομέα

Και τον οφθαλμολογικό τομέα έχει πλήξει η συνεχιζόμενη κρίση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σημαντικά το επίπεδο των παροχών υγείας τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τo 28ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ) το οποίο διεξάγεται 20-23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.Γι αυτό το λόγο, η Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής αποφάσισε στο φετινό συνέδριο να δώσει έμφαση σε θέματα που αφορούν τις πολιτικές υγείας, παράλληλα με τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που παρουσιάζονται στο χώρο της ειδικότητας αυτής.

Ο εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, με ένα εκπαιδευτικό Σεμινάριο Διαθλαστικής Χειρουργικής, όπου διακεκριμένοι Έλληνες και Διεθνούς κύρους χειρουργοί οφθαλμίατροι, ανέλυσαν όλες τις θεμελιώδεις έννοιες της Διαθλαστικής Χειρουργικής, δίνοντας έμφαση στην επιλογή των ασθενών, τις χειρουργικές τεχνικές και την αντιμετώπιση των επιπλοκών.

Οι μεταμοσχεύσεις και το νομικό πλαίσιο που τις περιβάλει αποτέλεσε για καιρό ένα σημαντικό πρόβλημα στην Οφθαλμολογία. Η κύρια αιτία ήταν ότι δεν υπήρχε διαχωρισμός στο νομικό πλαίσιο που αφορά στις μεταμοσχεύσεις, ενώ υπάρχει θεμελιώδης διαφοροποίηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων που αφορούν τον οφθαλμό, σε σχέση με τα άλλα όργανα και η διαφοροποίηση αυτή αφορά όλα τα στάδια μιας μεταμόσχευσης, από τη λήψη, διακίνηση και τον έλεγχο συμβατότητας των μοσχευμάτων, μέχρι και τις προδιαγραφές και στελέχωση των ειδικών μεταμοσχευτικών κέντρων. Το αποτέλεσμα ήταν για χρόνια να υπάρχει ένας αποκλεισμός ικανότατων και εξειδικευμένων χειρουργών από τη διενέργεια παρόμοιων επεμβάσεων και τη δημιουργία μονοπωλιακού καθεστώτος στην προμήθεια, διακίνηση και επιλογή μοσχευμάτων. Όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς, ανεβάζοντας το κόστος της επέμβασης, επιμηκύνοντας τον χρόνο αναμονής και περιορίζοντας τις επιλογές τους ως προς τους χειρουργούς αλλά και τα μεταμοσχευτικά κέντρα. Το πρόβλημα αυτό, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες της ΕΕΕΦΔΧ αλλά και άλλων φορέων, λύθηκε, αποτελώντας ένα θετικό νέο μέσα στο χείμαρρο των αρνητικών εξελίξεων.

Η προαναφερθείσα αλλαγή στο νομικό πλαίσιο των οφθαλμικών μεταμοσχεύσεων έγινε σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στο επιστημονικό κομμάτι των μεταμοσχεύσεων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει εκτενής αναφορά στις νέες τεχνικές οφθαλμικών μεταμοσχεύσεων ή αλλιώς κερατοπλαστικών. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν τις τμηματικές κερατοπλαστικές, που αφορούν μερικές μόνο στιβάδες του κερατοειδούς, αυτές στις οποίες υπάρχει το πρόβλημα, και όχι ολόκληρο τον κερατοειδή. Τα οφέλη αυτών των πολύ λεπτών επεμβάσεων είναι πολλαπλά καθώς επιτρέπουν πολύ ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερη μετεγχειρητική οπτική οξύτητα, μικρότερα ποσοστά απόρριψης μοσχευμάτων και πολύ πιο αποδοτική εκμετάλλευση των μοσχευμάτων, καθώς ένα υγιές μόσχευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για δύο επεμβάσεις.

Επιπρόσθετα, η τεχνολογία του Femto Laser, βρίσκει εφαρμογή και στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, επιτρέποντας τη διενέργεια τομών υψηλής ακρίβειας και ειδικού σχεδιασμού ώστε να βελτιώνουν κατά πολύ το «ταίριασμα» του μοσχεύματος στο δέκτη.Η εξέλιξη της επέμβασης του καταρράκτη, την καθιστά μια από τις πιο τελειοποιημένες επεμβάσεις στο χώρο της ιατρικής. Το γεγονός αυτό έχει μετατρέψει την επέμβαση του κρυσταλλοειδούς φακού από μια επέμβαση αποκατάστασης σε μια διαθλαστική επέμβαση, αφού πλέον ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να διορθώσει με μεγάλη ακρίβεια το διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) του ασθενή με καταρράκτη, με την τεχνική της φακοθρυψίας και την ένθεση των σύγχρονων εξελιγμένων ενδοφακών.

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη χρήση της φακοθρυψίας, δηλαδή της χειρουργικής αφαίρεσης του κρυσταλλοειδούς φακού πριν ακόμα αυτός θολώσει και σχηματιστεί ο καταρράκτης. Η τεχνική αυτή ονομάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία clear lens extraction και βρίσκει εφαρμογή σε άτομα που παρουσιάζουν πολύ υψηλά διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση με Laser.

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας αποτελεί ένα πεδίο που έχει συγκεντρώσει σημαντικό κομμάτι της έρευνας. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται καινούργιοι πολυεστιακοί, προσαρμοστικοί ενδοφακοί, νέες τεχνικές διόρθωσης με Laser, ενθέματα στον κερατοειδή κα.. Ωστόσο, μια τεχνική που παρουσιάζει πολύ καλά και σταθερά αποτελέσματα και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών είναι η τεχνική του monovision. Με τον όρο monovision εννοούμε τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος του οπτικού συστήματος έτσι ώστε το ένα μάτι να βλέπει καλύτερα μακριά (επικρατές) και το άλλο να βλέπει κοντά. Είναι μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, σε φακούς επαφής και σε γυαλιά αλλά πλέον χάρη στην υψηλή διαθλαστική ακρίβεια των επεμβάσεων εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στους ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη ή σε clear lens extraction.

Τέλος, στα πλαίσια του Συνεδρίου, σε ειδική τελετή θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Fyodorov στον παγκοσμίου φήμης χειρουργό οφθαλμίατρο George O. Waring III, από τις ΗΠΑ, για τη συμβολή του στη Διαθλαστική χειρουργική. Το διεθνές βραβείο Fyodorov καθιερώθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως από την ΕΕΕΦΔΧ και απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την ΕΕΕΦΔΧ σε εξέχοντες χειρουργούς οφθαλμίατρους από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.