ΥΓΕΙΑ

Εταιρεία Μαστολογίας: ανάγκη για δημιουργία Αρχείου Νεοπλασιών & Κέντρων Μαστού

Τη δημιουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού, Αρχείου Νεοπλασιών και πληθυσμιακό έλεγχου των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, προτείνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

Εταιρεία Μαστολογίας: ανάγκη για δημιουργία Αρχείου Νεοπλασιών & Κέντρων Μαστού

Με τη συμμετοχή 37 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με κύριο όμως αντικείμενο τον μαστό, άρχισαν και ολοκληρώθηκαν για το 2014 τα μαθήματα του 1ου κύκλου του 4ου έτους λειτουργίας της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας.

Η ύλη του κάθε έτους συμπληρώνεται με 5 διήμερους κύκλους θεωρητικών μαθημάτων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου διήμερου η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, κυρία Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, αφού έκαμε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για την Μαστολογία και τα οργανωμένα Κέντρα μαστού, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις προτάσεις του Δ.Σ. της Εταιρείας προς τον Υπουργό Υγείας κ Άδωνη Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας προτείνει τη δημιουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού, Αρχείου Νεοπλασιών και πληθυσμιακό έλεγχου των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία.«Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα έχει καταλυτικό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα» τόνισε ο Διευθυντής της Σχολής Βασίλειος Γεωργούντζος.

Επίσης η ανακοίνωση εκ μέρους της Μοριακής Βιολόγου-Γενετίστριας κυρίας Λίνας Φλωρεντίν ότι είναι πλέον εφικτή η ταυτόχρονη ανάλυση πολλών γονιδίων με τις νέες γενετικές εξετάσεις θεωρείται ως κάτι πολλά υποσχόμενο. Όμως σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να προτείνονται μόνο σε εκείνα τα άτομα στα οποία δεν ανιχνεύθηκε βλάβη στα υψηλής διεισδυτικότητας γονίδια BRCA1 και 2 καθώς και σε εκείνα τα άτομα των οποίων το οικογενειακό ιστορικό υπονοεί την ύπαρξη άλλου συνδρόμου που σχετίζεται και με καρκίνους στον μαστό ή/και στις ωοθήκες.

Ο 2ος κύκλος μαθημάτων θα λάβει χώρα στις 11 και 12 Απριλίου 2014.