ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια εβδομάδα κατά του γλαυκώματος: Ποια τα αίτια της νόσου

Η εβδομάδα 9-15 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 2010 ως η Παγκόσμια εβδομάδα κατά του γλαυκώματος. Την εβδομάδα καθιέρωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA).

Παγκόσμια εβδομάδα κατά του γλαυκώματος: Ποια τα αίτια της νόσου

Η εβδομάδα 9-15 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 2010 ως η Παγκόσμια εβδομάδα κατά του γλαυκώματος. Την εβδομάδα καθιέρωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA).

Η αυξημένη πίεση στο μάτι (ενδοοφθαλμική πίεση) συνδέεται άμεσα με την καταστροφή του οπτικού νεύρου που χαρακτηρίζει το γλαύκωμα. Η αυξημένη πίεση οφείλεται στη συσσώρευση υγρού (υδατοειδές υγρό) που υπάρχει στο μάτι.Αυτό το υγρό κανονικά απομακρύνεται από το μάτι χάρη σε ένα σύστημα αποστράγγισης, στο σημείο που η ίριδα ενώνεται με τον κερατοειδή.

Όταν αυτό το σύστημα δυσλειτουργεί, το υγρό δε φιλτράρεται με φυσιολογικό ρυθμό κι έτσι η ενδοοφθαλμική πίεση αυξάνεται.

Πρωτοπαθές γλαύκωμα (primary open-angle glaucoma)

Το σύστημα αποστράγγισης παραμένει ανοιχτό, όμως τα αντίστοιχα κανάλια παρουσιάζουν μερική απόφραξη. Έτσι, το υγρό απομακρύνεται από το μάτι με πολύ αργό ρυθμό. Οι βλάβες στο οπτικό νεύρο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν προκαλούν πόνο, καθώς η εξέλιξη της πάθησης είναι αργή. Κατά συνέπεια, υπάρχει πιθανότητα απώλειας της όρασης σε σημαντικό βαθμό μέχρι να διαπιστωθεί το πρόβλημα.

Αποφρακτικό γλαύκωμα (angle-closure glaucoma)

Παρατηρείται ότι η ίριδα προεξέχει, με αποτέλεσμα να προκαλεί στένωση ή απόφραξη του συστήματος αποστράγγισης. Το υδατοειδές υγρό δεν μπορεί να εξέλθει από το μάτι και η ενδοοφθαλμική πίεση αυξάνεται απότομα ή σταδιακά (οξύ ή χρόνιο γλαύκωμα αντίστοιχα).

Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης

Στην περίπτωση αυτή, το οπτικό νεύρο παρουσιάζει σημαντικές βλάβες, όμως η ενδοοφθαλμική πίεση παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως οφείλεται σε ευαισθησία του οπτικού νεύρου ή σε μειωμένη ροή αίματος προς το οπτικό νεύρο.

Αναπτυξιακό γλαύκωμα

Το γλαύκωμα μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε βρέφη ή μικρά παιδιά. Μερικά παιδιά μπορεί να γεννηθούν με γλαύκωμα, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Μελαγχρωστικό γλαύκωμα

Τα χρωματικά μόρια της ίριδας συσσωρεύονται στα κανάλια αποστράγγισης, επιβραδύνοντας ή αναστέλλοντας τη ροή του υδατοειδούς υγρού.