ΥΓΕΙΑ

Οι υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών

Τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών αυξάνουν τα περιττά κιλά, σύμφωνα με μία νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Οι υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών

Τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών αυξάνουν τα περιττά κιλά, σύμφωνα με μία νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Οι επιστήμονες του WCRF ανέλυσαν τα ευρήματα 25 κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 4 εκατομμύρια γυναίκες, οι 16.000 εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο των ωοθηκών.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, η αύξηση του κινδύνου ανέρχεται σε 6% ανά 5 έξτρα μονάδες στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από το φυσιολογικό.

Συγκεκριμένα, οι τιμές από 25 έως 30 σημαίνουν πως κάποιος είναι υπέρβαρος, από 30 έως 35 ότι είναι παχύσαρκος, από 35 έως 40 ότι είναι πολύ παχύσαρκος και πάνω από 40 ότι πάσχει από κακοήθη παχυσαρκία.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το πόσο σημαντική είναι η αύξηση του 6% για κάθε γυναίκα, εξαρτάται από τον αρχικό της κίνδυνο.

Το ίδιο και αν είναι ψηλή, καθώς το αυξημένο ύψος είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με το WCRF.

Παράλληλα, φάνηκε πως ακόμη ένας παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία, αφού ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει κυρίως γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όπως, όμως, εξηγούν οι επιστήμονες, τα περιττά κιλά είναι ίσως ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για τον οποίο οι γυναίκες μπορούν να κάνουν κάτι.

«Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, καθώς και καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου», δήλωσε η δρ Ρέιτσελ Τόμπσον, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Ερευνών του WCRF.

«Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες που θα κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής τους, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε μόνο για παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, αλλά τώρα ξέρουμε ότι ένα υγιές σωματικό βάρος δρα προστατευτικά», διευκρινίζει.

Διαβάστε επίσης:

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι είναι και πώς τον υπολογίζουμε