ΥΓΕΙΑ

Κύστη κόκκυγα: Νέα ανώδυνη θεραπεία με Laser

Μέχρι σήμερα, η κύστη κόκκυγα αντιμετωπίζεται με την κλασσική τεχνική αφαίρεσης της κύστης και των συνοδών πόρων, ανεξάρτητα από το χειρουργικό μέσο που χρησιμοποιείται (Laser, RF- Ραδιοκύματα ή νυστέρι).
Κύστη κόκκυγα: Νέα ανώδυνη θεραπεία με Laser

Μέχρι σήμερα, η κύστη κόκκυγα αντιμετωπίζεται με την κλασσική τεχνική αφαίρεσης της κύστης και των συνοδών πόρων, ανεξάρτητα από το χειρουργικό μέσο που χρησιμοποιείται (Laser, RF- Ραδιοκύματα ή νυστέρι).

Τα δεδομένα όμως αναστρέφονται και η επανάσταση που συντελείται στον τομέα αυτό είναι ανάλογη με την επανάσταση που επέφερε η Λαπαροσκοπική Μέθοδος στη χειρουργική της χολής, αντικαθιστώντας την Ανοιχτή Χειρουργική Τεχνική.

Με σύμμαχο την εξειδικευμένη γνώση και στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να προσφέρουμε οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγα και των υποτροπών αυτής, μέσω μίας νέας ελάχιστα παρεμβατικής τεχνικής, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση Laser, με φωτοθερμική διαδικασία και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού.

Νέα ελάχιστα παρεμβατική τεχνική με Laser

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε μία και μόνο Συνεδρία, υπό τοπική αναισθησία, με τη χρήση ανώδυνου χειρουργικού laser, που επιτρέπει μέσω ειδικής οπτικής ίνας την εφαρμογή ακτινοβολίας στα εσωτερικά τοιχώματα του συριγγίου. Η ακτινοβολία του laser προξενεί μια ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με έντονη αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση και σύγκλιση του συριγγίου και την οριστική θεραπεία του ασθενούς. Η Συνεδρία πραγματοποιείται μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση του συριγγίου.

Πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής

• Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς διαρκεί έως και 15 λεπτά.
• Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής απαλλάσσεται από τον μεγάλο μετεγχειρητικό χρόνο επούλωσης τραύματος (1-2 μήνες) και το κόστος αποθεραπείας.
• Στο τέλος του χειρουργείου η περιοχή δεν φέρει κανένα απολύτως τραύμα. Έτσι, ο ασθενής γλιτώνει από την επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση με τις συχνές αλλαγές, τον κίνδυνο έκθεσης σε μολύνσεις και τις επικίνδυνες επιπλοκές (διαπύηση τραύματος, αιμορραγία).
• Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Παράλληλα, η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα.
• Η θεραπεία είναι οριστική και συνοδεύεται από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
• Σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών μετά από χειρουργική αφαίρεση, η εφαρμογή της νέας τεχνικής με laser προσφέρει οριστικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
• Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιοχή της ουράς μηδενίζει την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή.

Δρ. Αλκιβιάδης Φ. Παππάς,
Χειρουργός-Πρωκτολόγος
www.proctoclinic.gr