ΥΓΕΙΑ

Η πολύτιμη ανάλυση DNA για όλους μας ...

Μία πολύτιμη αλλά και αναγκαία εξέταση αποδεικνύεται η ανάλυση του DNA, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει ανιχνεύει πολυμορφισμούς στο ανθρώπινο γονιδίωμα, οι οποίοι σχετίζονται με γενετική προδιάθεση ή/και αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και διαβήτη.
Η πολύτιμη ανάλυση DNA για όλους μας ...

Μία πολύτιμη αλλά και αναγκαία εξέταση αποδεικνύεται η ανάλυση του DNA, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει ανιχνεύει πολυμορφισμούς στο ανθρώπινο γονιδίωμα, οι οποίοι σχετίζονται με γενετική προδιάθεση ή/και αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και διαβήτη.

Βάσει της ανάλυσης αυτής, προτείνονται κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις για την αποφυγή των ασθενειών.Το DNA είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών όχι μόνο με την έννοια της μεταβίβασης χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά, αλλά και της διαφοροποίησης και εξειδίκευσης του κάθε κυττάρου για την εκτέλεση των ιδιαίτερων λειτουργιών του. Η παρουσία ασθένειας εξαρτάται τόσο από τη γενετική προδιάθεση όσο και από τις περιβαλλοντολογικές επιδράσεις και τον τρόπο ζωής του ατόμου. Στην εποχή της Προληπτικής Ιατρικής, η γνώση της προδιάθεσης αυτής είναι απόλυτα αναγκαία έτσι ώστε να παρθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής για να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει σημαντικά η εμφάνιση της ασθένειας, προσφέροντας έτσι στο άτομο εκτεταμένη και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Ο προσδιορισμός της γενετικής προδιάθεσης του ατόμου για κοινές πολυγονιδιακές και πολυπαραγοντικές ασθένειες (Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Οστεοπόρωση, Σακχαρώδης Διαβήτης, Αρθρίτιδα, Άσθμα κλπ) είναι το κυριότερο βήμα για την Προσωποποιημένη και Εξατομικευμένη Προληπτική Ιατρική, τονίζει ο Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους ειδικός Παθολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής στην Ορθοβιοτική Ιατρική και συνεχίζει:

Αναλύσεις DNA είναι διαθέσιμες για τα παρακάτω νοσήματα:

• Καρδιαγγειακά νοσήματα

• Οστεοπόρωση

• Αντίσταση στην Ινσουλίνη, ενδεικτική του Μεταβολικού Συνδρόμου που οδηγεί σε Σακχαρώδη Διαβήτη

• Παχυσαρκία

• Φλεγμονώδεις ασθένειες όπως Αρθρίτιδα, Αρθροπάθεια και Άσθμα

• Ικανότητα Αντι-Οξείδωσης (διαχείριση ελευθέρων ριζών που προκαλούν κυτταρική γήρανση) και Αποτοξίνωσης (απομάκρυνση βλαπτικών τοξινών και χημικών παραγόντων)• Ασθένειες που σχετίζονται με τη Θρόμβωση και Θρόμβο-εμβολικά επεισόδια

• Υπέρταση (Ευαισθησία στο αλάτι) / Καρδιαγγειακά νοσήματα

• Ψυχική υγεία όπως κατάθλιψη και μανιοκαταθλιπτικά σύνδρομα

• Συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχέως εντέρου και του μαστού• Προσδιορισμός καταλληλότητας για αθλητικές επιδόσεις Αντοχής (π.χ. αγωνίσματα δρόμου) ή αθλητικές επιδόσεις Δύναμης (π.χ. άρση βαρών)

• Νόσος του AlzheimerΗ λήψη κυττάρων για την ανάλυση DNA είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Γίνεται με έναν ειδικό βαμβακοφόρο στυλεό-μπατοννέτα από το πίσω εσωτερικό τοίχωμα της παρειάς.Διατροφικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ελάττωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων, αύξηση της πρόσληψης ω3-πολύ-ακόρεστων λιπαρών οξέων, αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και Βιταμίνης D, αύξηση κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών (λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) και λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και φυτο-οιστρογόνα. Αλλαγή του τρόπου ζωής συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση της φυσικής άσκησης, μείωση του σωματικού βάρους, συχνός έλεγχος και παρακολούθηση ποσοτικών παραμέτρων (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια HDL, LDL κλπ) όπως επίσης και την έγκαιρη έναρξη προ-συμπτωματικών φαρμακευτικών θεραπειών. Υπάρχει δύναμη στη γνώση. H Γνώση της Προδιάθεσης δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και παρεμβάσεων για την αποφυγή των ασθενειών.

Δρ.Παπαχαραλάμπους Μιχάλης Ειδικός Παθολόγος & Επιστημονικός Διευθυντής στην Ορθοβιοτική Ιατρική