ΥΓΕΙΑ

Τι αποκαλύπτει μία απλή χειραψία για την υγεία σας!

Μία και μόνο χειραψία αρκεί για διαπιστώσει κανείς την ηλικία ενός ατόμου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη και το Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA), στην Αυστρία.

Τι αποκαλύπτει μία απλή χειραψία για την υγεία σας!

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «PLoS ONE», η δύναμη της λαβής ενός ατόμου μπορεί να είναι ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους για να μετρηθεί η πραγματική ηλικία του, ενώ σχετίζεται και με άλλους δείκτες, όπως η μελλοντική θνησιμότητα, η αναπηρία, η γνωστική παρακμή και η ικανότητα να αναρρώσει κανείς μετά από παραμονή στο νοσοκομείο.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, ο καθηγητής Οικονομικών του IIASA, Warren Sanderson, σε συνεργασία με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, Serguei Scherbov, αξιολόγησαν ευρήματα από 50 δημοσιευμένες μελέτες που εστιάζουν στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και όλες τις ηλικίες.

«Η δύναμη της λαβής μετράται εύκολα και τα δεδομένα σχετικά με τη δύναμή της μπορούν να βρεθούν σε πολλές από τις πιο σημαντικές έρευνες για τη γήρανση σε όλο τον κόσμο», λέει ο Sanderson.

Η μελέτη δείχνει επίσης πώς μια τέτοια δοκιμή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέτρο για τη γήρανση, μέσω σύγκρισης διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.

«Στόχος μας είναι να μετρήσουμε πόσο γρήγορα γερνούν διαφορετικές ομάδες πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη εποχή. Εάν κάποια ομάδα γερνάει πιο γρήγορα απ' ό,τι μια άλλη, μπορούμε να αναρωτηθούμε γιατί αυτό μπορεί να συμβαίνει και να δούμε αν υπάρχουν πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα που γερνάει με ταχύτερους ρυθμούς», αναφέρει ο Scherbov.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα νέα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο, προκειμένου να οριστούν νέα μέτρα γήρανσης του πληθυσμού, με βάση τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, όπως η μακροζωία, η υγεία, η κατάσταση αναπηρίας και άλλοι σημαντικοί δημογραφικοί παράγοντες.