ΥΓΕΙΑ

«Παγιδεύουν» το παράσιτο της ελονοσίας στα κύτταρα του αίματος

Μια ομάδα παιδιών από την Τανζανία τα οποία παρουσιάζουν φυσική ανοσία στην ελονοσία βοηθούν τους επιστήμονες να παρασκευάσουν νέο εμβόλιο ενάντια στη θανατηφόρα νόσο.

«Παγιδεύουν» το παράσιτο της ελονοσίας στα κύτταρα του αίματος

Αμερικανοί ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά παράγουν ένα αντίσωμα που επιτίθεται στο παράσιτο της ελονοσίας.

Η χορήγηση μιας μορφής αυτού του αντισώματος σε ποντίκια κατάφερε να προστατεύσει τα πειραματόζωα από την ασθένεια.

Σε μελέτη που δημοσιεύει στην επιθεώρηση Science, η ομάδα δηλώνει πως οι δοκιμές σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους είναι απαραίτητες ώστε να αξιολογηθεί ολοκληρωμένα η ισχύς του εμβολίου.

Το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς έχει εξελιχθεί ώστε να προσαρμόζεται στην ανοσοαντίδραση του ανθρώπινου σώματος.

Από τα 1.000 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, περίπου 6% εξ αυτών παρουσίαζε ανοσία στην ελονοσία. Οι αναλύσεις των αιματολογικών δειγμάτων έδειξαν ότι ένα συγκεκριμένο αντίσωμα στον οργανισμό των παιδιών μπορούσε να επιτεθεί στο παράσιτο της ελονοσίας και μάλιστα σε ένα καθοριστικό στάδιο του κύκλου ζωής του.

Το αντίσωμα παγιδεύει το μικροοργανισμό μέσα στα αιμοσφαίρια κι έτσι αυτό δεν μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα πειραματόζωα υπέδειξαν ότι το συγκεκριμένο αντίσωμα μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου.