ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: διεθνής συνάντηση στην Αθήνα για τις ιογενείς ηπατίτιδες με στόχο την εκρίζωσή τους

Η διαμόρφωση πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία των ιογενών ηπατιτίδων B και C, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (3 και 4 Ιουνίου) και την οποία διοργανώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με την Hepatitis Public Policy Association στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα «Οικονομική Κρίση και Περίθαλψη - Διασφαλίζοντας την Πρόσβαση σε Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας: Η Περίπτωση της Ηπατίτιδας B και C».

ΚΕΕΛΠΝΟ: διεθνής συνάντηση στην Αθήνα για τις ιογενείς ηπατίτιδες με στόχο την εκρίζωσή τους

Οι ιογενείς ηπατίτιδες ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως οικονομικό κόστος που προκαλούν στα συστήματα Υγείας να είναι τεράστιο. Τα άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα παρουσιάζουν αρκετά συχνά σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η κίρρωση, ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος ενώ κινδυνεύουν ακόμα και να καταλήξουν. Μάλιστα οι γιατροί τονίζουν ότι η εκρίζωσή τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των συστημάτων υγείας για την προστασία των πληθυσμών από τη διασπορά τους. Η πρόληψη αλλά και η πρόσβαση των πασχόντων από ηπατίτιδα σε νέες θεραπείες αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας. Και στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό βήμα για τη χώρα μας είναι η ανακοίνωση της κυβέρνησης για πρόσβαση στις θεραπείες και των ανασφάλιστων ασθενών.

Σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια είναι χρόνιοι φορείς. Οσον αφορά την ηπατίτιδα C έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς. Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα.

Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς του ιού της ηπατίτιδας Β, ενώ πρόσφατες μελέτες εκτιμούν το ποσοστό επιπολασμού της HBV λοίμωξης (ηπατίτιδα Β) μεταξύ 0,84% (αιμοδότες) και 2,6% (γενικός πληθυσμός). Για την ηπατίτιδα C στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό της λοίμωξης υπολογίζεται σε 1,9%.