ΥΓΕΙΑ

Βόλτα με ποδήλατο για τη θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία ξεκινά η Novartis Hellas, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Θαλασσαιμίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα και Ηράκλειο.

Βόλτα με ποδήλατο για τη θαλασσαιμία και την εθελοντική αιμοδοσία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, διοργανώνονται ποδηλατοβόλτες, ανοικτές προς το κοινό, σε 5 πόλεις της Ελλάδας, την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.

Πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια η οποία, με κεντρικό μήνυμα «Η διαδρομή είναι καλύτερη με παρέα», έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη νόσο αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της αιμοδοσίας και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας.

Αναλυτικά, οι ποδηλατοβόλτες θα πραγματοποιηθούν στις πέντε πόλεις ως εξής:

-Στην Αθήνα, στις 11:00, με σημείο εκκίνησης την πλατεία έναντι Τεχνόπολις, στο Γκάζι (πρόσβαση: Μετρό Κεραμεικός)

-Στη Θεσσαλονίκη, στις 19:00, με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Αριστοτέλους

-Στο Ηράκλειο, στις 11:00, με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Ελευθερίας

-Στα Γιάννενα, στις 11:30, με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων

-Στο Βόλο, στις 19:00, με σημείο εκκίνησης την Παραλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα, δήλωσε πως «η διαδρομή για κάθε έναν από εμάς, παραμένει ένας καθημερινός αγώνας. Ένας αγώνας, στον οποίο η ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως απέναντι στο σημαντικό ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας, παίζει καθοριστικό ρόλο. Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως στη συμβολική αυτή διαδρομή που γίνεται στις 15 Ιουνίου με στόχο την ενημέρωση του κοινού, θα έχουμε στην παρέα μας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας».

Την εκστρατεία για τη Θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία υποστηρίζουν οι αθλητές: Βασιλική Λαζοπούλου, Πρωταθλήτρια Ελλάδας Ορεινής Ποδηλασίας και Μέλος Εθνικής Ομάδας και Νεόφυτος Σακελλαρίδης Μάγγουρας, Πρωταθλητής Ελλάδας Ποδηλασίας Πίστας και Μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία, αποτελεί μία από τις συχνότερες γενετικές παθήσεις παγκοσμίως, με σχεδόν 68.000 γεννήσεις πασχόντων ετησίως. Ο όρος «θαλασσαιμία» περιλαμβάνει μια οικογένεια γενετικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας αναιμία. Οι μορφές της θαλασσαιμίας ποικίλλουν από ήπιες έως σοβαρές, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν από την παιδική ηλικία, όπου συχνά χρήζουν τακτικών μεταγγίσεων αίματος προκειμένου να επιζήσει ο ασθενής, ή, στις ηπιότερες μορφές της νόσου, να εμφανιστούν κατά την ενήλικη ζωή.

Οι πάσχοντες εμφανίζουν διάφορες επιπλοκές, ανάλογα με τη μορφή της νόσου, ενώ εμφανίζουν παράλληλα υπερφόρτωση σιδήρου ως συνέπεια της νόσου ή λόγω της περίσσειας του σιδήρου που προσλαμβάνεται από τις μεταγγίσεις αίματος. Οι περισσότεροι πάσχοντες βρίσκονται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου διευρύνεται λόγω της μετανάστευσης.

Σήμερα, υπάρχει κατανόηση σχετικά με τα οφέλη των μεταγγίσεων αίματος στους πάσχοντες με θαλασσαιμία, καθώς και της ανάγκης αντιμετώπισης της υπερφόρτωσης σιδήρου που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα. Οι θεραπευτικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, έχουν μετατρέψει τη θαλασσαιμία από μια θανατηφόρο παιδιατρική νόσο, σε μία χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά στους περισσότερους πάσχοντες.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας κ. Αντώνης Καττάμης, τόνισε: «Η ζωή των ασθενών με θαλασσαιμία είναι σαν το ποδήλατο. Βρίσκει συνέχεια ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά ο ποδηλάτης ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσει το πετάλι για να μην πέσει. Σκοπός των λειτουργών υγείας και της κοινωνίας μας, είναι να ενθαρρύνει το αγώνα και να κάνει το δρόμο κατηφορικό. Η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η εξασφάλιση επάρκειας αίματος είναι θεμελιώδεις για την προσπάθεια αυτή».

Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis κ. Στάθης Λιβανός δήλωσε ότι: «για πέντε δεκαετίες, η Novartis έχει συμβάλει σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων με θαλασσαιμία, καθώς επίσης και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο. Συνεχίζοντας τη μακροχρόνια δέσμευσή μας, υποστηρίζουμε την ενέργεια αυτή και καλούμε τους συμπολίτες μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Βόλο να πάρουν το ποδήλατό τους, και να μας συναντήσουν σε αυτή τη συμβολική βόλτα ευαισθητοποίησης».