ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός MERS: Βρέθηκαν οι «ένοχες» καμήλες

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες των ειδικών για την πηγή του MERS, καθώς βρέθηκαν τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν στη μετάδοση του θανατηφόρου ιού από καμήλα σε άνθρωπο.

Κορονοϊός MERS: Βρέθηκαν οι «ένοχες» καμήλες

Οι ερευνητές βρήκαν πανομοιότυπα δείγματα του ιού σε άρρωστα ζώα και στον ιδιοκτήτη τους. Ο 44χρονος άνδρας από τη Σαουδική Αραβία έχασε τη ζωή του έπειτα από τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του BBC, από τον Ιούνιο του 2012, έχουν καταγραφεί 681 περιστατικά λοίμωξης από τον MERS, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 204 άνθρωποι.

Ο 44χρονος ασθενής νοσηλεύτηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο King Abdulaziz στη Τζέντα και οι εννέα καμήλες του είχαν αρρωστήσει λίγο πριν εκείνος εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα.

Στα ιατρικά αρχεία του νοσοκομείου είχε καταγραφεί πως ο άνδρας ήρθε σε επαφή με τις άρρωστες καμήλες προκειμένου να τους χορηγήσει φάρμακο.

Οι αναλύσεις των δειγμάτων που είχαν ληφθεί τόσο από τις καμήλες όσο και από τον ασθενή έδειξαν ότι «η πλήρης αλληλουχία του γονιδιώματος από τα δείγματα της καμήλας και του ασθενούς ήταν πανομοιότυπα».

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η εξάπλωση του ιού του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε από την άμεση επαφή με τα άρρωστα ζώα.