ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πράσινο φως από την Ευρώπη σε υποδόριο σκεύασμα για ασθενείς με ΡΑ

Πράσινο φως από την Ευρώπη σε υποδόριο σκεύασμα για ασθενείς με ΡΑ

Έναν νέο σύμμαχο έχουν πλέον στο πλευρό τους οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς εγκρίθηκε από τις Ευρωπαϊκές Αρχές το υποδόριο σκεύασμα της τοσιλιζουμάμπης για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Έτσι, στη φαρέτρα των επιστημόνων προστίθεται πλέον η νέα μορφή της ήδη εγκεκριμένης θεραπείας με τοσιλιζουμάμπη που πλέον, εκτός της αποτελεσματικότητας της καθώς και του προφίλ ασφάλειας της, παρέχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: χορηγείται πλέον και υποδόρια βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

Πρόκειται για τον μοναδικό βιολογικό παράγοντα κατά του υποδοχέα της IL-6, ο οποίος είναι διαθέσιμος από το 2009 σε ενδοφλέβια μορφή και πλέον εγκρίθηκε το 2014 και για υποδόρια χορήγηση, είτε ως μονοθεραπεία, είτε συνδυαστική θεραπεία με συνθετικά τροποποητικά της νόσου (csDMARDs). Το νέο υποδόριο σκεύασμα της τοσιλιζουμάμπης πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) σε ασθενείς με μη ανοχή ή αποτυχία ανταπόκρισης σε άλλες θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η έγκριση της υποδόριας τοσιλιζουμάμπης είναι σημαντική διότι δίνει σε γιατρούς και ασθενείς τη δυνατότητα να επιλέξουν τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Πλέον η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι με τη νέα υποδόρια μορφή, είτε σε νοσοκομείο/κλινική με την ενδοφλέβια χορήγηση.

Σύμφωνα με μελέτη του 2008, το ετήσιο συνολικό κόστος αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 487.000.000€, ποσό που περιλαμβάνει όχι μόνο το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης και το κόστος της άτυπης φροντίδας, αλλά και τις έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν από τη προκαλούμενη από τη νόσο ανικανότητα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αποτελεί για την Ελλάδα την κύρια αιτία νοσηρότητας σε 5 από 6 δείκτες για ασθενείς ηλικίας 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τη 2η αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων ή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η έγκριση του νέου σκευάσματος της τοσιλιζουμάμπης βασίστηκε στα δεδομένα των μελετών φάσης III SUMMACTA και BREVACTA. Η μελέτη SUMMACTA έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα του υποδόριου σκευάσματος ήταν συγκρίσιμη με αυτή του ενδοφλέβιου. Επιπρόσθετα, το υποδόριο επέδειξε μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και μειωμένη εξέλιξη της αρθρικής βλάβης σε διάστημα 48 εβδομάδων συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο στη μελέτη BREVACTA. Να σημειωθεί ότι το υποδόριο σκεύασμα της τοσιλιζουμάμπης θα διατίθεται μέσω προγεμισμένης σύριγγας. Η κυκλοφορία του έχει εγκριθεί εκτός από την Ευρώπη στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από το 2013.

Σχετικά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 40 εκατομμύρια άνθρωποι, διεθνώς. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, διόγκωση των αρθρώσεων και δυσκαμψία. Οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν φάρμακα διαφορετικών κατηγοριών, με κύριους αντιπροσώπους τα συνθετικά τροποποιητικά της νόσου (csDMARDs) και τους βιολογικούς παράγοντες, όπως η τοσιλιζουμάμπη, είτε σε μονοθεραπεία είτε σε συνδυσμένη θεραπεία.

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen