ΥΓΕΙΑ

Παράγωγο της βιταμίνης Α θα χρησιμοποιείται στη θεραπεία του διαβήτη

Ερευνητές από τον Καναδά διαπίστωσαν ότι ρετινοϊκό οξύ, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στη θεραπεία του διαβήτη και μάλιστα έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει καρδιαγγειακές επιπλοκές λόγω της νόσου.

Παράγωγο της βιταμίνης Α θα χρησιμοποιείται στη θεραπεία του διαβήτη

Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Ερευνητικό Κέντρο CHUM έδειξε ότι το ρετινοϊκό οξύ ενεργοποιεί μια ομάδα γονιδίων που προστατεύουν την καρδιά σε ποντίκια με πολύ υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και με αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτά τα γονίδια δεν εκφράζονται συνήθως στους ασθενείς με διαβήτη. Επίσης, το ρετινοϊκό οξύ φάνηκε να αποτρέπει τη συσσώρευση κολλαγόνου στον καρδιακό μυ, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η ίνωση και πιθανές μελλοντικές επιπλοκές.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism καταδεικνύει τις δυνατότητες των ρετινοειδών στη διαχείριση των μεταβολικών παθήσεων, τα οποία μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων δεικτών παχυσαρκίας και διαβήτη.