ΥΓΕΙΑ

Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος: Συναρμολόγηση σαν παζλ

Η σοβαρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ρινοχειρουργό. Το πρόβλημα μπορεί να υπήρχε εκ κατασκευής ή να προκλήθηκε από σοβαρό τραυματισμό.

Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος: Συναρμολόγηση σαν παζλ

Έτσι υπάρχει σοβαρή απόκλιση του διαφράγματος προς τη μία ή και τις δύο πλευρές (σαν «s») και τσακίσματα του χόνδρου σε πολλά επίπεδα.

Στις σοβαρές περιπτώσεις με πολύ στραβό διάφραγμα η κλασική επέμβαση του διαφράγματος αποτυγχάνει στο να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα.

Έτσι είτε θα παραμείνουν κάποια τμήματα στραβά και θα δυσκολεύουν την αναπνοή, είτε ακόμη χειρότερα, θα αφαιρεθούν σημαντικά και πολλά τμήματα του διαφράγματος και τότε θα καταλήξουμε σε διατρήσεις και «βούλιαγμα» στο μέσο και κάτω τμήμα της μύτης. Θα έχουμε δηλαδή σοβαρές αλλοιώσεις στο σχήμα της μύτης και αφού τελικά το διάφραγμα θα λείπει σχεδόν όλο.

Για να αποφύγουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες πρέπει να εναποθέτουμε τη διόρθωση στα χέρια των ειδικών. Το δύσκολο ρινικό διάφραγμα απαιτεί εξειδικευμένο ρινοχειρουργό και διαφορετική χειρουργική προσέγγιση!

Όλη η τεχνική όπως και η εξειδικευμένη ρινοπλαστική γίνεται με το ανθρώπινο χέρι καθώς απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και πολύ λεπτές ραφές.

Κατά την τεχνική της εξωσωματικής διαφραγματοπλαστικής το στραβό διάφραγμα αφαιρείται εκτός σώματος και προετοιμάζεται.

Τα τσακισμένα τμήματα διαχωρίζονται μεταξύ τους και στη συνέχεια συναρμολογούνται πάλι με διαφορετικό τρόπο ώστε να δημιουργήσουν ένα ολόισιο διάφραγμα.

Αυτό το νέο διάφραγμα «μωσαϊκό» που φτιάχτηκε στο χειρουργικό τραπέζι, τοποθετείται πάλι μέσα στη μύτη και στηρίζεται στην οστέινη βάση της και στα κόκκαλα της ράχης ώστε να είναι σταθερό.

Έτσι δεν πετάχτηκε κανένα τμήμα διαφράγματος, η στήριξη και το σχήμα της μύτης διαφυλάχθηκε και σε μερικά περιστατικά βελτιώθηκε, η αναπνοή είναι τέλεια.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα ενώ η μέθοδος είναι ανώδυνη για τον ασθενή.

Απαιτεί ειδικές γνώσεις, εξειδίκευση και εμπειρία από τον χειρουργό, και είναι η μοναδική μέθοδος που προτείνεται διεθνώς για τα πολύ στραβά διαφράγματα.

Γάζες και πωματισμός μετά το συγκεκριμένο χειρουργείο δεν είναι απαραίτητα.

Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργός ΩΡΛ, Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου