ΥΓΕΙΑ

Αλλάξτε τρόπο χειραψίας και γλιτώστε από τις ασθένειες!

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Aberystwyth έδειξαν ότι η κλασική χειραψία, όπου εφάπτονται οι παλάμες δύο ατόμων, είναι ικανή να μεταφέρει περισσότερα επικίνδυνα μικρόβια από τον έναν στον άλλο από οποιαδήποτε άλλης μορφής χειραψία και υποστηρίζουν ότι αν υιοθετήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο χαιρετισμού, τότε θα είμαστε πιο υγιείς.

Αλλάξτε τρόπο χειραψίας και γλιτώστε από τις ασθένειες!

Συγκεκριμένα, προτείνουν να εφαρμόσουμε την μέθοδο της "γροθιάς", όπου τα δύο άτομα απλά θα ακουμπούν τις γροθιές τους.

Προκειμένου να αποδείξουν την θεωρία τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια. Το ένα γάντι το βούτηξαν σε ένα μείγμα που ήταν γεμάτο βακτήρια και έτσι η εξωτερική πλευρά του γαντιού γέμισε με το επικίνδυνο βακτήριο του E.coli.

Στη συνέχεια αντάλλαξαν μια σειρά από διαφορετικές "χειραψίες", για να καταγράψουν τον τρόπο που μεταφέρονταν τα μικρόβια από το ένα γάντι στο άλλο.

Διαπίστωσαν ότι η κλασική χειραψία (εφαπτόμενες παλάμες) μεταφέρει 10 φορές περισσότερα βακτήρια από την χειραψία της "γροθιάς".

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μικρότερη επιφάνεια επαφής στο δέρμα, καθώς και το γεγονός ότι η εσωτερική πλευρά της παλάμης έχει σαφώς περισσότερα μικρόβια (αφού την χρησιμοποιούμε για να αγγίξουμε όλα τα αντικείμενα) είναι οι λόγοι για την μειωμένη μετάδοση μικροβίων με την "γροθιά".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται κάτι τέτοιο, αφού στο παρελθόν, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση έχει προτείνει να απαγορευθεί η κλασική χειραψία μέσα στα νοσοκομεία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Infection Control.

Διαβάστε επίσης:

Το κινητό ξέρει... πώς τα μικρόβια στο πεπτικό μας σύστημα επηρεάζουν την υγεία μας

Φιλάτε το σκύλο σας; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε

Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνονται όλα τα μικρόβια στο πλυντήριο

Αντιμικροβιακή προστασία από τους κινδύνους του καλοκαιριού