ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ αίματος θα ανιχνεύει τον καρκίνο άμεσα και ανέξοδα

"Αν και το αριθμός των ανθρώπων που εξετάσαμε μέχρι τώρα είναι, σε γενικούς όρους, αρκετά μικρός, σε μοριακούς επιδημιολογικούς όρους, τα αποτελέσματα είναι ισχυρά". Με αυτά τα λόγια η δρ Diana Anderson, μια εκ των επικεφαλής μιας νέας έρευνας από το πανεπιστήμιο του Bradford στη Μ. Βρετανία, σχολίασε την ανακάλυψη ενός νέου τύπου τεστ αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο.

Νέο τεστ αίματος θα ανιχνεύει τον καρκίνο άμεσα και ανέξοδα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο αυτό τεστ δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να αποκλείσουν την πιθανότητα να έχει καρκίνο κάποιος ασθενής, ο οποίος εμφανίζει συγκεκριμένα συμπτώματα, βοηθώντας τον με αυτό τον τρόπο να αποφύγει την αγωνία και τα έξοδα που συνεπάγεται η υποβολή σε σειρά περιττών και επεμβατικών εξετάσεων, όπως οι κολονοσκοπήσεις και οι βιοψίες.

Ταυτόχρονα το νέο τεστ θα μπορεί να βοηθήσει στο να ανιχνευτούν σε πολύ πρώιμο στάδιο ιδιαίτερα δύσκολες μορφές καρκίνου, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να ξεκινήσουν την κατάλληλη θεραπεία νωρίτερα.

Το τεστ ονομάζεται "Γονιδιακή Ευαισθησία Λεμφοκυττάρων" (Lymphocyte Genome Sensitivity - LGS) και τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών δείχνουν ότι έχει μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό καρκίνων αλλά και προ-καρκινικών καταστάσεων των ασθενών με μελάνωμα, καρκίνο του ορθού και καρκίνο του πνεύμονα.

Το τεστ αναλύει το DNA των λευκών αιμοσφαιρίων. Με το να μετράνε την ζημιά που προκαλεί σε αυτά (στα λευκά αιμοσφαίρια) η έκθεση σε διαφορετικών εντάσεων υπεριώδη ακτινοβολία, οι επιστήμονες μπορούν να διαχωρίσουν τα λευκά αιμοσφαίρια των ασθενών που είναι σε καρκινική ή προ-καρκινική κατάσταση από τα λευκά αιμοσφαίρια των υγιών ασθενών.

"Πρόκειται για πρώιμα αποτελέσματα που αφορούν τρεις διαφορετικούς τύπους καρκίνου και αποδεχόμαστε το γεγονός ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εκπληκτικά", είπε η δρ Anderson.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB).

Διαβάστε επίσης:

Μηδενίστε τον κίνδυνο καρκίνου με αυτές τις τροφές!

Είναι μύκητες και όμως μας βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει την εξάπλωση του καρκίνου (video)

Πρόληψη καρκίνου: 10 μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε άμεσα