ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Το πειραματικό εμβόλιο προστατεύει από τον ιό για 10 μήνες

Ερευνητές από το αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) παρασκεύασαν ένα εμβόλιο που αποδείχθηκε πως μπορεί να προστατεύσει τα πειραματόζωα από τον ιό Έμπολα έως και για 10 μήνες.

Έμπολα: Το πειραματικό εμβόλιο προστατεύει από τον ιό για 10 μήνες

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine καταδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι πολλά υποσχόμενο για τη μακρόχρονη ανοσοποίηση ενάντια στο θανατηφόρο ιό.

Το εμβόλιο που δοκιμάστηκε στα πειραματόζωα βασίστηκε σε έναν αδενοϊό παρόμοιο με αυτόν που προσβάλλει τον άνθρωπο και προκαλεί τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι ερευνητές παρασκεύασαν το εμβόλιο ενσωματώνοντας ένα γονίδιο του Έμπολα στο γενετικό κώδικα του ιού. Στη συνέχεια, ο γενετικά τροποποιημένος ιός χορηγήθηκε στα πειραματόζωα.

Χρειάστηκαν δύο δόσεις του εμβολίου ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσοποίηση. Όταν χορηγήθηκε η πρώτη δόση, και τα τέσσερα πειραματόζωα παρουσίασαν ανοσία στον Έμπολα για πέντε εβδομάδες. Η δεύτερη δόση χορηγήθηκε οκτώ εβδομάδες μετά, παρέχοντας προστασία για 10 μήνες συνολικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Οι πρώτες δοκιμές εμβολίων σε ανθρώπους έχουν ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ και ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Τα θύματα του Έμπολα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10.000
Ξεκινούν οι δοκιμές του εμβολίου για τον Έμπολα
Έμπολα: Σχεδιάζουν δοκιμές και για τρίτο εμβόλιο