ΥΓΕΙΑ

Μόλις τρεις σύντομοι περίπατοι αντιστρέφουν τις επιπτώσεις της πολύωρης απραξίας

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους -για παράδειγμα στο γραφείο τους, εκεί που εργάζονται- έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα δείχνει ότι αρκούν μόνο 3 σύντομοι περίπατοι των 5 λεπτών σε τακτά διαστήματα μιας 3ωρης "απραξίας/ακινησίας" (όπως η καθιστική εργασία) για να αντιστραφούν αυτές οι επιπτώσεις.

Μόλις τρεις σύντομοι περίπατοι αντιστρέφουν τις επιπτώσεις της πολύωρης απραξίας

Η παρατεταμένη ακινησία μέσα στην ημέρα έχει συνδεθεί με προβλήματα υψηλής χοληστερίνης, αυξημένων επιπέδων σακχάρων, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών προβλημάτων και αύξησης του σωματικούς βάρους.

Η απραξία/ακινησία χαλαρώνει και αποδυναμώνει τους μυς οι οποίοι αδυνατούν να στείλουν το αίμα προς την καρδιά. Αντ' αυτού, το αίμα συσσωρεύεται στα πόδια και επηρεάζει άμεσα την ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών. Σταδιακά δημιουργείται υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, καθώς και διαβήτης, και νόσος του Behcet. Η ανεπαρκής/κακή ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι επίσης ένας πρώιμος δείκτης για την καρδιαγγειακή νόσο.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 12 παχύσαρκων αντρών τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, κάθε άνδρας καθόταν σε ένα γραφείο για 3 ώρες χωρίς να κινεί τα κάτω άκρα. Στο δεύτερο, οι άνδρες κάθονταν επίσης σε ένα γραφείο, αλλά τους επιτρεπόταν να σηκωθούν για να περπατήσουν σε ένα διάδρομο με αργό βάδισμα για 5 λεπτά ανά τακτά διαστήματα 30 λεπτών, 1,5 ώρας και 2,5 ωρών μετά την έναρξη του πειράματος.

Για να αξιολογήσουν τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των ολιγόλεπτων διαλειμμάτων στην υγεία των ατόμων της β' ομάδας, οι ερευνητές μέτρησαν την ενδοθηλιακή λειτουργία της μηριαίας αρτηρίας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν ότι η α΄ομάδα παρουσίασε μεγάλη πτώση στην διαστολή των αρτηριών σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση κατά το απίστευτο ποσοστό της τάξης του 50%! Επίσης, όπως ήταν φυσικό, ο ρυθμός της ροής του αίματος μειώθηκε σημαντικά.

Αντίθετα, η ομάδα που είχε τα 3 διαλείμματα των 5 λεπτών βαδίσματος το καθένα, δεν παρουσίασε καμία απολύτως από τις παραπάνω επιπτώσεις στην κυκλοφορία του αίματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise,

Διαβάστε επίσης:

Το Becel pro-activ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παχυσαρκία: Ο πλανήτης επιστρατεύει την άσκηση & τα σχολεία «κουρεύουν» την γυμναστική

Έμφραγμα: Μάθετε τα σημάδια που σώζουν από το θάνατο!

Μία ώρα μέτριας άσκησης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας