ΥΓΕΙΑ

Ποιες γυναίκες επιβάλλεται να κάνουν εξετάσεις για χλαμύδια και γονόρροια

Όλες ανεξαιρέτως οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 24 ετών ή και μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για δύο από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα χλαμύδια και τη γονόρροια, σύμφωνα με νέα οδηγία της αμερικανικής Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Πρόληψης (Preventive Services Task Force).

Ποιες γυναίκες επιβάλλεται να κάνουν εξετάσεις για χλαμύδια και γονόρροια

Οι ειδικοί που απαρτίζουν την ομάδα τονίζουν επίσης πως οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται και από μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες εάν αυτές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Οι περισσότερες γυναίκες με χλαμύδια και γονόρροια δεν εκδηλώνουν εμφανή συμπτώματα, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός λοιμώξεων να περνά απαρατήρητος. Αν όμως δεν αντιμετωπιστούν, οι δύο αυτές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το μωρό της σε περίπτωση μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Η λοίμωξη από χλαμύδια και γονόρροια είναι συνηθέστερη σε νεαρές γυναίκες, ωστόσο κινδυνεύουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που επιδίδονται σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές –όπως η συχνή εναλλαγή συντρόφων και οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό– αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Αμερικανικού Ιατρικού Κολλεγίου (ACP).

Εάν εμφανιστεί κάποιος νέος παράγοντας κινδύνου από τότε που έγινε η τελευταία εξέταση (π.χ. σεξ χωρίς προφύλαξη), η γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί ξανά το γιατρό της, σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Παράλληλα, οι γυναίκες που έχουν λάβει θετική διάγνωση για χλαμύδια ή γονόρροια κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρέπει να κάνουν και πάλι εξετάσεις τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ