ΥΓΕΙΑ

Η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι άνθρωποι που μαθαίνουν να μιλούν και να γράφουν σε δεύτερη γλώσσα πέρα από την μητρική τους, έχουν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία σε σύγκριση με όσους δεν μαθαίνουν ποτέ δεύτερη γλώσσα.

Η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 17 ατόμων που γνώριζαν και δεύτερη γλώσσα και 14 ατόμων που μιλούσαν και έγραφαν μόνο στην μητρική τους γλώσσα και ζήτησαν από όλους τους συμμετέχοντες να επιλύσουν μια σειρά αριθμητικών προβλημάτων.

Η εξέταση έγινε σε δύο στάδια και στο δεύτερο οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις πράξεις τους μέσα σε ένα μαγνητικό τομογράφο που κατέγραφε την εγκεφαλική τους λειτουργία. Στο δεύτερο στάδιο τα προβλήματα ήταν πιο πολύπλοκα και απαιτούσαν μεγαλύτερη "εφευρετικότητα" για να επιλυθούν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ οι δίγλωσσοι και οι μονόγλωσσοι συμμετέχοντες έλυσαν τα προβλήματα με την ίδια ακρίβεια και χρειάστηκαν περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουν τις πράξεις τους με στο πρώτο σύνολο ασκήσεων, οι δίγλωσσοι υπερίσχυσαν των μονόγλωσσων κατά περίπου μισό δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο στην επίλυση του δευτέρου σετ ασκήσεων.

Επίσης, τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων έδειξαν ότι τα βασικά γάγγλια -μία περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εκμάθηση, την επιβράβευση και τις κινητικές λειτουργίες- ανταποκρίθηκαν περισσότερο στο δεύτερο σετ ασκήσεων από ό,τι στο πρώτο, αλλά αυτό συνέβη μόνο στους εγκεφάλους των δίγλωσσων ατόμων.

Άλλες πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ρόλος των βασικών γαγγλίων είναι να συλλέξουν πληροφορίες και να τους δώσουν προτεραιότητα (ανάλογα με τη σημασία τους) πριν τις διαβιβάσουν στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος τις επεξεργάζεται.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι η εκμάθηση πολλών γλωσσών εκπαιδεύει τα βασικά γάγγλια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε ζητήματα κανόνων και λεξιλογίου διαφορετικών γλωσσών, και αυτές είναι δεξιότητες που μπορεί στη συνέχεια να μεταφέροντε σε άλλους τομείς, όπως η αριθμητική.

Διαβάστε επίσης:

Η ανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας δείχνει την εξέλιξή μας από τους πιθήκους

Ο ελλιπής ύπνος συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Αλτσχάιμερ: Ο εγκέφαλος «αντισταθμίζει» τις πρώιμες βλάβες

Γιατί ο εγκέφαλος εθίζεται στην χρήση των social media