ΥΓΕΙΑ

Η μετάλλαξη γονιδίων που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους σιελογόνους αδένες

Νέα έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο δείχνει ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στους σιελογόνους αδένες είναι αισθητά μεγαλύτερος σε άτομα που παρουσιάζουν μετάλλαξη σε συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του στήθους και τον καρκίνο των ωοθηκών.

Η μετάλλαξη γονιδίων που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους σιελογόνους αδένες

Αν και ο καρκίνος των σιελογόνων αδενών είναι σπάνιος, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι εμφανίζεται 17 φορές πιο συχνά σε άτομα με κληρονομική μετάλλαξη στα γονίδια που ονομάζονται BRCA1 και BRCA2, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που έχουν μεταλλάξεις σε οποιοδήποτε από τα δύο γονίδια έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών από τις γυναίκες χωρίς τη μετάλλαξη αυτή. Οι άνδρες με τη μετάλλαξη αυτή έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στήθους. Τα δύο μεταλλαγμένα γονίδια συνδέονται επίσης σε μικρότερο βαθμό με τον καρκίνο του προστάτη, του παγκρέατος και άλλων ειδών καρκίνου.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Rebecca Nagy, επισημαίνει ότι τα άτομα που έχουν τη μετάλλαξη BRCA πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η δρ Nagy και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τα στοιχεία μια μεγάλης βάσης δεδομένων της μετάλλαξης BRCA, η οποία ήταν μέρος της έρευνας για τον καρκίνο στους σιελογόνους αδένες, από το Πρόγραμμα Γενετικής της Κλινικής για τον Καρκίνο "James". Από τους συνολικά 5.754 ανθρώπους που είχαν μεταλλάξεις είτε στο γονίδιο BRCA1 είτε στο γονίδιο BRCA2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 3 περιπτώσεις καρκίνου των σιελογόνων αδενών (0,052%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια ιατρικών συμβουλευτικών συνεδριών των ατόμων με κληρονομική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2. Στο μέλλον, οι ασθενείς με καρκίνο στους σιελογόνους αδένες και τα μέλη των οικογενειών τους θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε έλεγχο του BRCA, ή και οι απλοί φορείς της μετάλλαξης BRCA θα μπορούσαν να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο των σιελογόνων αδενών.

"Οι γιατροί και οι οδοντίατροι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεταλλάξεις BRCA εγκυμονούν κινδύνους για καρκίνο των σιελογόνων αδενών, καθώς και για τον καρκίνο του μαστού, και να θυμόμαστε πάντα ότι οι σιελογόνοι αδένες περιλαμβάνουν όχι μόνο τα ζεύγη στους παρωτίδες και υπογνάθιους αδένες, αλλά και αμέτρητους μικρούς σιελογόνους αδένες στην στοματική κοιλότητα", υποστηρίζει ο ελληνικής καταγωγής δρ Theodoros Teknos, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Ο καρκίνος των σιελογόνων αδενών είναι σπάνιος, με περίπου τρεις περιπτώσεις να καταγράφονται ανά 100.000 ενήλικες στο γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ (0,003%).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Διαβάστε επίσης:

Λιπώδες ήπαρ: Η ύπουλη πάθηση που "ανταγωνίζεται" την κίρρωση σε επικινδυνότητα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ανεύρυσμα στον εγκέφαλο

Διαβήτης: Τα δερματικά συμπτώματα σε φωτογραφίες

Συγκεκριμένη ομάδα αίματος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας