ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας

Ο μεταβολισμός είναι η χημική διαδικασία στο σώμα που μετατρέπει τις τροφές που καταναλώνουμε σε "καύσιμη ύλη".

Τι να κάνετε για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας

Ο πιο βασικός λόγος που ενδεχομένως δεν μπορείτε να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σταθερό, είναι επειδή δεν λειτουργούν σωστά οι μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό σας.

Οι τροφές δεν μετατρέπονται πλήρως σε ενέργεια ή αυτή η ενέργεια δεν "ξοδεύεται" λόγω απραξίας και καθιστικής ζωής.

Τότε το σώμα αποθηκεύει την περίσσεια ενέργεια με τη μορφή λίπους.

Υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το ίδιο σας το σώμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δείτε ποια είναι αυτά:

Προσέχετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε

Ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός (Basal Metabolic Rate - BMR) είναι ο αριθμός των θερμίδων ανά μέρα που το σώμα σας καίει με φυσικό τρόπο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Το να γνωρίζετε το πόσες θερμίδες χρειάζεται ο δικός σας οργανισμός καθημερινά είναι "κλειδί" για να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος στα επίπεδα που θέλετε.

Προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά

Οι άνθρωποι που κάνουν ασκήσεις οι οποίες αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς (τρέξιμο, ποδήλατο, αεροβική κλπ) 3-5 φορές την εβδομάδα έχουν μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας από όσους δεν ασκούνται. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα εξάσκησης, τότε το σώμα σας θα καίει περισσότερες θερμίδες ακόμα και τις ώρες που δεν γυμνάζεστε.

Πείτε "ναι" στις ασκήσεις με βάρη

Η μεγαλύτερη μυική μάζα σημαίνει ότι θα καίτε και περισσότερες θερμίδες. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς "μυώδης" για να το πετύχει αυτό, αλλά μόνο οι ασκήσεις αντοχής (τρέξιμο, διάδρομος, ποδήλατο κλπ) δεν αρκούν για έναν καλύτερο μεταβολισμό. Μην διστάζετε να κάνετε ορισμένες ασκήσεις με βάρη για να αυξήστε λίγο τους μυς σας και να καίτε περισσότερες θερμίδες σταθερά.

Διαβάστε επίσης:

Κυτταρίτιδα: Η άσκηση του 1 λεπτού που σας βοηθά να τη νικήσετε (video)

Δείτε τι παθαίνετε όταν δεν πίνετε πολύ νερό

Πώς θα εμποδίσετε τη γήρανση του... μεταβολισμού σας

Το μεγάλο λάθος που κάνετε και καταστρέφει τον μεταβολισμό σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ