ΥΓΕΙΑ

Ποια μορφή καρκίνου καταπολεμά η αερόβια άσκηση

Σημαντική βοήθεια στη μάχη κατά του καρκίνου προσφέρουν οι αεροβικές ασκήσεις στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

Ποια μορφή καρκίνου καταπολεμά η αερόβια άσκηση

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, άσκηση διάρκειας μισής ώρας την ημέρα μειώνει έως και 20% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο (πάνω από 50%) να εμφανίσουν την ασθένεια, σε σχέση με όσους διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία 126.000 γυναικών, οι οποίες είχαν περάσει τη φάση της εμμηνόπαυσης, για διάστημα τριών χρόνων.

Από τα ευρήματά τους διαπίστωσαν, ότι όσες έκαναν τρεις ώρες έντονη γυμναστική την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που δεν ασκούνταν καθόλου.

Ακόμη, οι γυναίκες που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα λιποκύτταρα αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό, τα οποία με τη σειρά τους ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Η ερευνητική ομάδα από την Οξφόρδη υποστηρίζει, ότι η άσκηση μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη στην προστασία από τον καρκίνο απ' ό,τι η πρόληψη έναντι της πρόσληψης βάρους μόνο. Μία εξήγηση για αυτό είναι ότι η εντατική σωματική δραστηριότητα μειώνει περαιτέρω τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό.