ΥΓΕΙΑ

Το ίδιο ασφαλές με την επέμβαση σκωληκοειδίτιδας το γαστρικό bypass

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που υποβάλλονται σε μια διαδικασία απώλειας βάρους με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (γαστρικό bypass) έχουν χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes, Obesity and Metabolism.

Το ίδιο ασφαλές με την επέμβαση σκωληκοειδίτιδας το γαστρικό bypass

Με το γαστρικό bypass συρρικνώνεται το μέγεθος του στομάχου και επιτρέπεται στην τροφή να παρακάμψει τμήμα του λεπτού εντέρου, μειώνοντας την συνολική ποσότητα της τροφής που μπορεί ένα άτομο να καταναλώσει και περιορίζοντας επίσης την απορρόφηση της τροφής αυτής από τον οργανισμό.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η επέμβαση έχει οφέλη για τους ασθενείς με διαβήτη, τα οποία μπορεί να γίνουν εμφανή ακόμα και μέσα σε λίγες ημέρες ή και ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν χρειάζονται επιπλέον φάρμακα για τον διαβήτη, όταν φεύγουν από το νοσοκομείο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης.

Η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη εθεωρείτο κάποτε μια επέμβαση υψηλού κινδύνου, αλλά αυτή η νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι είναι μια τόσο ασφαλής διαδικασία όσο και η χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης, σκωληκοειδίτιδας ή και η επέμβαση αφαίρεσης και αντικατάστασης γόνατος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Bariatric and Metabolic Institute της Κλινικής του Κλήβελαντ ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 16.500 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι είχαν κάνει γαστρικό bypass και σχεδόν 67.000 ασθενείς με διαβήτη που είχαν κάνει μια σειρά από άλλους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επιπλοκών -μέσα σε περίοδο 30 ημερών από την επέμβαση- για ασθενείς με γαστρική παράκαμψη ήταν 3,4%, περίπου το ίδιο όπως και για την λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστεως και υστερεκτομής. Το ποσοστό θανάτου για ασθενείς που έκαναν γαστρική παράκαμψη ήταν 0,30%, περίπου το ίδιο όπως για την ολική αρθροπλαστική γόνατος και το 1/10 του κινδύνου θανάτου μιας καρδιοχειρουργικής επέμβασης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λαπαροσκοπικής γαστρικής χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης σε ασθενείς με διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαία αύξηση του παιδικού διαβήτη - Ποιά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Φάρμακο από σφουγγάρι θαλάσσης γεμίζει ελπίδες τους ασθενείς με καρκίνο του στήθους

Νόσος Πάρκινσον: Τα βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες στον εγκέφαλο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «γεννά» παιδιά με ελλειμματική προσοχή