ΥΓΕΙΑ

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 20%

Οι νέες μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους για διάστημα έξι μηνών αντιμετωπίζουν έως και κατά 20% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα, εκτενή αμερικανική έρευνα.

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 20%

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο θηλασμός είναι ευεργετικός τόσο για την υγεία του μωρού όσο και για τη μητέρα και μπορούν να αποφευχθούν χιλιάδες περιστατικά καρκίνου σε όλο τον κόσμο εάν οι γυναίκες εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική.

Τα ερευνητικά δεδομένα υπέδειξαν ότι οι γυναίκες που θήλασαν το μωρό τους έστω και για μικρό χρονικό διάστημα αντιμετώπιζαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Μάλιστα, ήταν κατά 20% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου, το λεγόμενο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC), ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις τρεις βασικές θεραπείες που χορηγούν παραδοσιακά οι γιατροί.

Σύμφωνα με την επίσημη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι νέες μητέρες θα πρέπει να θηλάζουν το μωρό τους –χωρίς να χορηγούν συμπληρωματικά γάλα– για έξι μήνες.

Τα παραπάνω ευρήματα προέκυψαν έπειτα από ανασκόπηση 27 παλαιότερων μελετών που περιελάμβαναν συνολικά δείγμα 36.881 γυναικών.

Ο θηλασμός βοηθά να παραμείνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων εντός των φυσιολογικών ορίων (οι ορμόνες αυτές αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού), ενώ ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι η διαδικασία παραγωγής του μητρικού γάλακτος αποτρέπει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.