ΥΓΕΙΑ

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Ανακάλυψαν το υπεύθυνο γονίδιο

Επιστήμονες από το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute ανακάλυψαν το γονίδιο που ευθύνεται για μία από τις πλέον επικίνδυνες μορφές καρκίνου του μαστού, ανοίγοντας νέους δρόμους για την αντιμετώπισή του.

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Ανακάλυψαν το υπεύθυνο γονίδιο

Το γονίδιο BCL11A παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση του λεγόμενου τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (TNBC), μια μορφή καρκίνου που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου πλήττει μάλιστα συχνότερα τις νέες γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού (π.χ. ταμοξιφαίνη, τραστουζουμάμπη) αποδεικνύονται αναποτελεσματικά ενάντια στον επιθετικό αυτό καρκίνο και παράλληλα η πρόγνωση των γιατρών για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού είναι πολύ πιο απαισιόδοξη σε σύγκριση με άλλες μορφές της νόσου.

Όμως η νέα ανακάλυψη των ερευνητών δίνει ελπίδες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications περιελάμβανε σχεδόν 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Το BCL11A φάνηκε να είναι εξαιρετικά ενεργό σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Στις γυναίκες που διέθεταν το γονίδιο αυτό ο καρκίνος ήταν πιο προχωρημένος. Επίσης, τα επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου φάνηκε να μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των γυναικών αυτών.

Επακόλουθα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια επιβεβαίωσαν το σημαντικότατο ρόλο του γονιδίου. Για παράδειγμα, τα πειραματόζωα που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο παρέμειναν υγιή όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν το BCL11A.