ΥΓΕΙΑ

Περιβάλλον και υγιεινή υπνοδωματίου

Υπνοδωμάτιο꞉ Ένα ιδανικό καταφύγιο του σπιτιού που προσφέρεται για να ξεκουραζόμαστε, να χαλαρώνουμε, να ηρεμούμε, είναι ο προσωπικός χώρος όπου περνάμε τις πιο ιδιωτικές και όμορφες στιγμές μας.

Περιβάλλον και υγιεινή υπνοδωματίου

Απαιτείται σωστή επιλογή κρεβατιού και μαξιλαριού, με την ιδανική θερμοκρασία και υγρασία που θα σας επιτρέπουν να κοιμάστε άνετα.

Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το υπνοδωμάτιό μας πληροί όλους τους «κανόνες υγιεινής» για σωστή ποιότητα ύπνου , μιας και είναι ο χώρος που... αγαπούν οι αλλεργιογόνοι παράγοντες και μπορεί να προκληθούν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος. Συνεπώς, οι καλές συνθήκες υγιεινής είναι απαραίτητες για την ευεξία και ευζωία αλλά και για την πρόληψη ασθενειών.

Πολλά συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος προκαλούνται από τα περιττώματα που αποβάλουν τα ακάρεα , αυτά τα κομψά μικροσκοπικά «ζωάκια» που ζουν και στα... καλύτερα τα σπίτια! Πρέπει, επομένως, προληπτικά να αποφύγει κανείς να έχει κάθε επαφή με αυτούς τους αλλεργιογόνους παράγοντες (περιττώματα). Οι μετακινήσεις στο κρεβάτι βοηθούν ώστε να βγουν από το στρώμα «σύννεφα» αλλεργιογόνων, προκαλώντας αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ.

Εκμηδενίστε σχεδόν όλα τα προβλήματα των αλλεργιών που δημιουργούνται από τις εκκρίσεις της βλαβερής πρωτεΐνης που βρίσκεται στα περιττώματα των ακάρεων της εσωτερικής σκόνης μαζί με τα αποσυνθεμένα μέρη τους και τα βακτηρίδια της μούχλας Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα προσπαθήσουμε μαζί να απομακρύνουμε ή να εξαφανίσουμε αυτούς τους παράγοντες.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η συμβατική καθαριότητα ή ο συμβατικός τρόπος που μέχρι τώρα γνωρίζαμε για την καθαριότητα του σπιτιού μας ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Καλώς ήλθατε στις εξασφαλισμένες ποιοτικές υπηρεσίες, διότι δεν πρέπει να συμβιβαστείτε με τίποτε λιγότερο από ό,τι σας αξίζει!

Ακολουθήστε τις μικρές συμβουλές μας για καθαρότερο υπνοδωμάτιο, έτσι ώστε να κοιμηθείτε και να αισθανθείτε καλύτερα και μέσα από ένα υγιεινό ύπνο να αφήσετε χώρο μόνο σε όμορφα όνειρα...

Ένα καθαρό υπνοδωμάτιο δεν είναι επιλογή, είναι επιτακτική ανάγκη. Γιατί βρισκόμαστε εκεί περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας. Με λίγα απλά βήματα –συντήρηση με απορρύπανση, αναζωογόνηση και εξυγίανση περίπου κάθε έξι μήνες– το υπνοδωμάτιο θα παραμείνει πάντα σαν καινούριο.

• Τα ακάρεα εσωτερικής σκόνης είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από ένα στρώμα με τον παραδοσιακό καθαρισμό με χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Απεναντίας, μπορεί με την τριβή να δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός, με αποτέλεσμα τα ακάρεα να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο στρώμα.
• Mην δολοφονείτε λοιπόν τα ακαρεα, αυτά τα κομψά ζωάκια, με σπρέι, αφρούς κ.λπ., διότι δεν θα λύσετε τα προβλήματα των αλλεργιών που προέρχονται από την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περιττώματα τους, αν δεν τα αποβάλετε (να τα βγάλετε έξω), χωρίς όμως να τα ανακυκλώνετε ώστε να μολύνετε περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο.
• Οι επαναλαμβανόμενες εφαρμογές με ένα Σύστημα Καθαρισμού & Αναζωογόνησης των Στρωμάτων θα φέρουν γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η μειωμένη δράση των ακάρεων σκόνης κατά 99,98%, μαζί με τη μείωση του «μικροβιακού φορτίου» από τα βακτηρίδια της μούχλας και την αναζωογόνηση δωματίου, θα δώσουν μια ανακούφιση στους πάσχοντας από αλλεργίες, με καλύτερα αποτελέσματα στην θεραπευτική τους αγωγή.
• Αν δεν έχετε καθαριστή στρωμάτων, πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2 βδομάδες), να τα βγάζετε έξω, να τα χτυπάτε φορώντας υποχρεωτικά μάσκα και να τα αφήνετε να τα βλέπει ο ήλιος, όταν όμως δεν υπάρχει καυσαέριο στην ατμόσφαιρα.
• Το ιδανικό είναι να αερίσετε το στρώμα για δύο ώρες πριν στρώσετε το κρεβάτι.
• Κατά τη διάρκεια της τακτικής αλλαγής σεντονιών, μην ψεκάζετε μαγειρική σόδα με λεβάντα ή βανίλια πάνω στο στρώμα, διότι η μαγειρική σόδα δεν δρα όπως στις λείες επιφάνειες (ψυγείο).
• Αν το στρώμα σας είναι λερωμένο, μην το καθαρίσετε το με υγρό σφουγγάρι και ήπιο απορρυπαντικό η απορρυπαντικό πιάτων.
• Μην χρησιμοποιείτε ατμοκαθαριστή και μην βρέχετε το στρώμα.
• Γυρίστε το στρώμα σε τακτά χρονικά διαστήματα βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή.
• Μην κρατάτε «περιττά» ρούχα στις ντουλάπες.
• Καθαρίζετε τακτικά τη ντουλάπα και τα συρτάρια.
• Τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο (ελέγξτε τι γράφει η ετικέτα).
• Πλένετε τα παπλώματα τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όχι μόνο βοηθάμε το περιβάλλον, αλλά κάνουμε και οικονομία στις δαπάνες μας. Η υγεία αποτελεί ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό για την ευημερία μιας κοινωνίας πολιτών, εξαρτάται δε σε μεγάλο βαθμό από τις Υπηρεσίες για Προαγωγή της Καθαριότητας και Υγιεινής, με «διασφαλισμένη εξυγίανση» στη βελτίωση της ποιοτικής τους διαβίωσης.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: cleaningnews.gr