ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα ΣΜΝ

Το σεξ χωρίς προφύλαξη έχει περισσότερες και σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας σε σύγκριση με την υγεία του άντρα.

Γιατί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα ΣΜΝ

Αρχικά, ο άντρας δε θα χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσει –σωματικά τουλάχιστον– μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες επιπλοκές από τους άντρες έπειτα από μια λοίμωξη από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν πως τα ΣΜΝ προκαλούν στειρότητα σε περισσότερες από 24.000 γυναίκες ετησίως στις ΗΠΑ όταν δεν χορηγείται η απαραίτητη αγωγή. Επίσης, η σύφιλη σε εγκύους οδηγεί στο βρεφικό θάνατο σε ποσοστό έως και 40% των περιπτώσεων όταν δεν χορηγείται η απαραίτητη αγωγή. Τέλος, όσον αφορά τα χλαμύδια, οι άντρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή επιπλοκές στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακόμη κι αν δεν λάβουν αγωγή. Αντιθέτως, οι γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν φλεγμονώδεις νόσους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τις μόνιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Γιατί λοιπόν ο αντίκτυπος των ΣΜΝ διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων;

Υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι που εξηγούν την αδυναμία του γυναικείου φύλου στην περίπτωση αυτή.

- Σε μερικά συνήθη ΣΜΝ (π.χ. χλαμύδια και γονόρροια), οι άντρες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα. Παράλληλα, εάν εμφανιστούν συμπτώματα στη γυναίκα, μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη κι αν η λοίμωξη παραμένει. Επίσης, ο άντρας είναι πιο εύκολο να εντοπίσει ένα ανησυχητικό σύμπτωμα –όπως η έκκριση υγρών– σε σύγκριση με τη γυναίκα. Οι γυναίκες ούτως ή άλλως απελευθερώνουν κολπικά υγρά, οπότε συχνά είναι δύσκολο να διακρίνουν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

- Στο γυναικείο κόλπο επικρατούν υψηλότερα επίπεδα υγρασίας σε σύγκριση με τα γεννητικά όργανα του άντρα κι έτσι αποτελεί περιβάλλον πιο «κατάλληλο» για την ανάπτυξη και την εξάπλωση βακτηρίων. Παράλληλα, τα τοιχώματα του κόλπου είναι πιο λεπτά και ευαίσθητα από την επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων του άντρα κι έτσι είναι πιο εύκολο να διεισδύσει στο γυναικείο σώμα ένας ιός.

- Τα συμπτώματα στη γυναίκα πολλές φορές δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο η γυναίκα να εντοπίσει από μόνη της ένα έλκος στον κόλπο που έχει προκληθεί από σύφιλη ή έρπη.

- Τέλος, ορισμένα ΣΜΝ επιβαρύνουν περισσότερο τον ευαίσθητο γυναικείο οργανισμό. Για παράδειγμα, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί την κυριότερη αιτία εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους άντρες.

Διαβάστε επίσης:

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους
Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ...
Αν δεις αυτά στα γεννητικά σου όργανα, πρέπει να ανησυχήσεις...