ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ εντοπίζει πιο αποτελεσματικά το έμφραγμα στις γυναίκες

Οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίζουν διπλάσιο αριθμό εμφραγμάτων στις γυναίκες χάρη σε μια νέα, πιο αποτελεσματική αιματολογική εξέταση.

Νέο τεστ εντοπίζει πιο αποτελεσματικά το έμφραγμα στις γυναίκες

Το τεστ ανιχνεύει απειροελάχιστες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που σηματοδοτεί ότι ο καρδιακός μυς έχει πιθανώς υποστεί βλάβες.

Οι πρότυπες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ανιχνεύουν την πρωτεΐνη τροπονίνη (Tn) μόνο σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, ερευνητές από το Royal Infirmary του Εδιμβούργου διαπίστωσαν πως οι πρότυπες εξετάσεις δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν αρκετά περιστατικά εμφράγματος σε γυναίκες που εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος.

hearttestwoman

Το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση, γι' αυτό και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Οι γιατροί βασίζονται στις αιματολογικές εξετάσεις ώστε να κρίνουν αν ένας ασθενής με πόνο στο στήθος παθαίνει έμφραγμα, όμως τα φυσιολογικά αποτελέσματα της εξέτασης έχουν σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται επίσημη διάγνωση.

Η νέα μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (BHF) και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ, περιελάμβανε 1.126 άνδρες και γυναίκες ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω ενδείξεων για πιθανό έμφραγμα.

Με την πρότυπη εξέταση για την τροπονίνη, εντοπίστηκαν διπλάσια περιστατικά εμφράγματος στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες (117 vs. 55).

Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το νέο τεστ, ο αριθμός των περιστατικών εμφράγματος στις γυναίκες ήταν διπλάσιος (111 – ποσοστό 22% επί του συνολικού δείγματος). Στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα με τις δύο διαφορετικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα περιστατικά εμφράγματος που εντοπίστηκαν με τη βοήθεια του νέου τεστ αφορούσαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από έμφραγμα ή να πάθουν ένα ακόμη έμφραγμα μέσα στο επόμενο έτος.

Ο ερευνητής Anoop Shah δηλώνει πως ο αριθμός ανδρών και γυναικών που επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λόγω πόνου στο στήθος είναι παρόμοιος, ωστόσο οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν διάγνωση για έμφραγμα.