ΥΓΕΙΑ

Μεγαλύτερη απειλή για τα αγόρια η έκθεση σε μόλυβδο

Οι ορμόνες είναι ίσως πιθανό να "εξηγήσουν" το γιατί η έκθεση στον μόλυβδο είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια, υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Creighton.

Μεγαλύτερη απειλή για τα αγόρια η έκθεση σε μόλυβδο

Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα και η οιστραδιόλη (γυναικείες ορμόνες) μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τις επιβλαβείς επιδράσεις μολύβδου στις πρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Environmental Health.

Η μελέτη περιελάμβανε 40 παιδιά ηλικίας 3-6 ετών που κατοικούσαν σε μια περιοχή της Omaha, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη κατοικημένη περιοχή στις ΗΠΑ, όπου γίνεται επεξεργασία και καθαρισμός αντικειμένων από τον μόλυβδο. Η περιοχή έχει υψηλά επίπεδα μόλυνσης του εδάφους με μόλυβδο λόγω των εκπομπών των διυλιστηρίων που λειτουργούν εκεί εδώ και 125 χρόνια. Επίσης, πολλά σπίτια στην περιοχή είναι παλιά και εξακολουθούν να είναι βαμμένα με βαφές που έχουν ως βάση τον μόλυβδο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 23 από τα παιδιά είχαν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Τα αγόρια με αυξημένα επίπεδα μολύβδου είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα σε ειδικά τεστ μνήμης, προσοχής και άλλων γνωστικών ικανοτήτων. Τα κορίτσια με τα αυξημένα επίπεδα μολύβδου είχαν εμφανώς καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα μολύβδου είχαν ένα πολύ ισχυρότερο αρνητικό αντίκτυπο στις ικανότητες σκέψης από ό,τι στην ανάγνωση.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα παιδιά βιώνουν ήδη από μικρή ηλικία βλάβες από τυχόν έκθεσή τους σε μόλυβδο και ότι ο μόλυβδος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ικανότητες σκέψης στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Τα πιο τοξικά χημικά που έχετε στο σπίτι σας

Ποιο μέταλλο προκαλεί πρόωρη γήρανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «γεννά» παιδιά με ελλειμματική προσοχή

Αποσμητικό vs. ανθιδρωτικό: Μικρή διαφορά με μεγάλη σημασία