ΥΓΕΙΑ Α-Ω

«Τεράστια απειλή» για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως η ανθεκτική ελονοσία

«Τεράστια απειλή» για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως η ανθεκτική ελονοσία

Παράσιτο της ελονοσίας που αντιστέκεται στα φάρμακα εντοπίστηκε στα σύνορα της Μιανμάρ με την Ινδία και αποτελεί «τεράστια απειλή» για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το παράσιτο της ελονοσίας φαίνεται να έχει αναπτύξει σημαντική αντίσταση στη δραστική ουσία αρτεμισινίνη και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται από τη Νοτιοδυτική Ασία, όπου πρωτοεντοπίστηκε, προς την Ινδία.

Στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases υποδεικνύουν ότι το ανθεκτικό παράσιτο βρίσκεται ένα βήμα πριν τα σύνορα της Ινδίας και η εξέλιξη αυτή μοιάζει στους ειδικούς εξαιρετικά ανησυχητική.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι δείκτες θνησιμότητας λόγω ελονοσίας έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2000. Τα διαθέσιμα στατιστικά δείχνουν ότι η ελονοσία στοιχίζει περίπου 584.000 ζωές σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η αντίσταση στη αρτεμισινίνη απειλεί να αντιστρέψει τη θετική αυτή εξέλιξη. Ανθεκτικό παράσιτο της ελονοσίας έχει εντοπιστεί έως τώρα στις εξής χώρες:

- Καμπότζη

- Λάος

- Ταϊλάνδη

- Βιετνάμ

- Μιανμάρ (Μπούρμα)

Αιματολογικά δείγματα που λήφθηκαν από 940 άτομα που μολύνθηκαν με ελονοσία σε 55 περιοχές της Μιανμάρ δείχνουν ότι η ανθεκτική ελονοσία εξαπλώνεται ανησυχητικά στη χώρα. Το ανθεκτικό παράσιτο έχει φτάσει μάλιστα στην περιοχή Σαγκάινγκ, μόλις 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Μιανμάρ με την Ινδία.

Αντίστοιχη εξέλιξη έχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, όταν το παράσιτο της ελονοσίας άρχισε να αναπτύσσει αντοχή στη χλωροκίνη περί τα 1957. Έτσι, οι ειδικοί ανησυχούν πως η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και οι επιπτώσεις στην περίπτωση αυτή θα είναι δραματικές.