ΥΓΕΙΑ

Αλλεργικό άσθμα: Απρόσμενη μείωση της φλεγμονής με ψυχιατρικό φάρμακο

Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι μια δραστική ουσία σε φάρμακο που έχει ψυχεδελικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στον τομέα της ψυχιατρικής, μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του αλλεργικού άσθματος.

Αλλεργικό άσθμα: Απρόσμενη μείωση της φλεγμονής με ψυχιατρικό φάρμακο

Συγκεκριμένα πρόκειται για την ουσία (R)-DOI, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης. Αλλά όπως αναφέρεται και στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physiology - Lung Cellular and Molecular Physiology, αυτή η ουσία μπορεί να μειώσει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στην φλεγμονή που προκαλείται από το αλλεργικό άσθμα.

Αυτό μπορεί στο μέλλον να ανοίξει τον δρόμο για την χρήση αυτής της ουσίας σε συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων για το άσθμα.

Το άσθμα προκαλεί στένωση των αναπνευστικών οδών και φλεγμονή. Όταν αυτοί οι αεραγωγοί αντιδρούν σε ορισμένες εισπνεόμενες ουσίες, οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς σφίγγουν και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα της βλέννας που παράγει ο οργανισμός. Αυτές οι ανοσολογικές αντιδράσεις οδηγούν σε συμπτώματα όπως ο συριγμό, η δύσπνοια και ο βήχας.

Οι κοινές μορφές θεραπείας για το άσθμα περιλαμβάνουν τη χρήση βρογχοδιασταλτικών -φάρμακα που χαλαρώνουν τους μυς γύρω από τους αεραγωγούς- και εισπνεόμενων γλυκοκορτικοειδών -φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε μία συσκευή εισπνοής και που μειώνουν τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια πειραματόζωα, τα οποία είχαν αλλεργικό άσθμα, για να εξετάσουν την αντίδραση του οργανισμού στην ουσία (R)-DOI, η οποία είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζει τους υποδοχείς σεροτονίνης. Συγκεκριμένα, παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι η ενεργοποίηση του υποδοχέα σεροτονίνης "5-υδροξυτρυπταμίνη" (5-ΗΤ) οδήγησε σε ισχυρή αντιφλεγμονώδη δραστικότητα εντός του εντέρου και του αγγειακού ιστού.

Χορηγώντας την ουσία (R)-DOI στα ποντίκια, διαπίστωσαν ότι μειώθηκε η φλεγμονή των αεραγωγών, η υπερπαραγωγή της βλέννας και η ευαισθησία των αεραγωγών. Επιπλέον, το φάρμακο απενεργοποίησε κάποια γονίδια στον πνεύμονα που σχετίζονται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Συνολικά η ουσία (R)-DOI εμπόδισε την ανάπτυξη του αλλεργικού άσθματος στα ποντίκια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ερευνητές πέτυχαν αυτά τα αποτελέσματα με τη χορήγηση του φαρμάκου σε μία συγκέντρωση 50-100 φορές μικρότερη από εκείνη που θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική ή εγκεφαλική συμπεριφορά των ποντικιών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Nichols, υποστηρίζει ότι αυτή η έρευνα δεν συνιστά μόνο μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της μελέτης της σεροτονίνης και των ψυχιατρικών φαρμάκων, αλλά είναι μια σημαντική ανακάλυψη και στον τομέα του άσθματος. Εντοπίστηκε ένας εντελώς νέος αντιφλεγμονώδης μηχανισμός για τη θεραπεία του άσθματος, που θα μπορούσε κάποια μέρα να χορηγηθεί σε μία συσκευή εισπνοής ή σε καθημερινό χάπι.

Διαβάστε επίσης:

Η ποιότητα του αέρα στους οίκους ευγηρίας επηρεάζει την αναπνευστική υγεία των ενοίκων

Χρόνιος βήχας: Τα 5 είδη και τι σημαίνει το καθένα

Τι κάνουμε αν το κρυολόγημα εξελιχθεί σε βρογχίτιδα

Ποιες αλλεργίες έφτασαν: Πώς θα τις διακρίνετε για να τις αντιμετωπίσετε