ΥΓΕΙΑ

Στα Κύθηρα η εκστρατεία «ΑΝΑΠΝΕΩ» - Πραγματοποίησε περισσότερες από 137 δωρεάν σπιρομετρήσεις

Συνεχίζει τις επιτυχημένες δράσεις της για δεύτερη χρονιά η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). 

Στα Κύθηρα η εκστρατεία «ΑΝΑΠΝΕΩ» - Πραγματοποίησε περισσότερες από 137 δωρεάν σπιρομετρήσεις

Η εκστρατεία «Αναπνέω» πέρα από τη στρατηγική συνεργασία που έχει συνάψει με το ΣΕΓΑΣ, ως επίσημος υποστηρικτής του, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες δρόμου, επισκέφτηκε στις 27 και 28 Ιουνίου τα Κύθηρα ώστε να βρεθεί κοντά στους πολίτες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Κατά τη διήμερη παραμονή της εκστρατείας στο νησί, περισσότεροι από 375 κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω ειδικού εντύπου για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 137 δωρεάν σπιρομετρήσεις παρουσία πνευμονολόγου και ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκστρατείας, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 560 δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημερώθηκαν για τη νόσο περισσότεροι από 1.175 πολίτες.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.

Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Η εκστρατεία «Αναπνέω» θα επισκεφτεί και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους. Επόμενος σταθμός της εκστρατείας, η Αλεξανδρούπολη, όπου το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τη ΧΑΠ και να πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρήσεις στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.

Διαβάστε ακόμη:

Η ρύπανση ευθύνεται για τις αρρυθμίες και τις βλάβες στα πνευμόνια

Πνεύμων: Και τώρα χαρίζουμε τις ανάσες μας και στο Instagram