ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ο τύπος του ιστού που διαμορφώνει το τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο) ανευρίσκεται έξω από τη μήτρα (περιτόναιο, ωοθήκες, σάλπιγγες, κύστη κ.ά.).

Ενδομητρίωση: Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Πρόκειται για συχνή πάθηση (παρουσιάζεται σε μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) και διαγιγνώσκεται συνήθως σε τριαντάχρονες και σαραντάχρονες γυναίκες.

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο χρόνιος πόνος στην περιοχή της πυέλου, ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης. Πόνος μπορεί να εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Το 40% σχεδόν των γυναικών με στειρότητα έχουν ενδομητρίωση. Η φλεγμονή από την ενδομητρίωση μπορεί να βλάπτει το σπέρμα ή τα ωάρια ή να παρεμβαίνει στη μετακίνησή τους μέσω των σαλπίγγων και τη μήτρας. Σε σοβαρές περιπτώσεις οι σάλπιγγες μπορεί να μπλοκάρονται από συμφύσεις ή ουλώδη ιστό.

Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση και τα συμπτώματα της ασθένειας. Περιλαμβάνει φάρμακα ή εγχείρηση ή και τα δύο. Όταν ο πόνος είναι το βασικό πρόβλημα από την ενδομητρίωση, χρησιμοποιείται αρχικά φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης:
Πότε οι πόνοι περιόδου δείχνουν ενδομητρίωση
Συχνά γυναικεία προβλήματα «κάτω από τη ζώνη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ