ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Εβδομάδα δωρεάν υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους

Με την εβδομάδα δωρεάν παροχής υπηρεσιών στους ηλικιωμένους γιορτάζεται πανελλαδικά η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας την ερχόμενη Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Εβδομάδα δωρεάν υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), σε συνεργασία με το Δίκτυο Διάδοσης σχετικά με την Πρόληψη των Πτώσεων των Ηλικιωμένων (The Prevention of Falls Network for Dissemination - ΡroFouND), αποφάσισε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας – 8 Σεπτεμβρίου, την οποία έχει καθιερώσει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας ( WCPT) με θέμα «Κίνηση για την Υγεία», να συμβάλλει στην «Αξιοποίηση των Δυνατοτήτων» των ηλικιωμένων.

Έτσι, αντί μιας ημέρας, καθιερώνεται η εβδομάδα από 7-13 Σεπτεμβρίου για εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας. Στην εβδομάδα αυτή τα Ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας καθώς και οι Δημόσιοι Φορείς παροχής Φυσικοθεραπευτικών Υπηρεσιών (Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ κλπ), σε πόλεις όλης της χώρας, αναλαμβάνουν δωρεάν να αξιολογήσουν, ενημερώσουν και προτείνουν στους ηλικιωμένους τα καλύτερα θεραπευτικά σχήματα για την αποφυγή των πτώσεων.

Στόχος της προσπάθειας μας είναι η πρόληψη των πτώσεων, μέσα από την ενημέρωση, την αξιολόγηση και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και των καταλληλότερων ασκήσεων για την αποφυγή των πτώσεων, στους ηλικιωμένους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θεωρεί ότι το Κοινωνικό Κράτος πρέπει να επενδύσει στην πρόληψη, με κυρίαρχο τον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στον τομέα αυτό. Με την επένδυση στην πρόληψη δύναται να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι για την Υγεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία για την Φυσικοθεραπεία (W.C.P.T), το 1951.

Το φετινό μήνυμα: «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες», εμπεριέχει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.

Το Περιφερειακό Τμήμα (Π.Τ.) Αττικής του Ν.Π.Δ.Δ. «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών» (Π.Σ.Φ) συμμετέχει ενεργά στις δράσεις για την ανάδειξη του ρόλου των φυσικοθεραπευτών στο κοινωνικό σύνολο, από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, με τις εξής δραστηριότητες:

• Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου και ώρες 17:00 - 21:00: Ημερίδα με θέμα «Φυσικοθεραπεία για όλους», σε συνεργασία με τα επιστημονικά τμήματα του Π.Σ.Φ. και τον Δήμο Αθηναίων, στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης", Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (οδός Ακαδημίας 50).
• Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Μεγαλώνοντας με υγεία», με το Α' ΚΑΠΗ του Δήμου Ηλιούπολης (οδός Καραμανλή και Ιάσονος).
• 7 – 13 Σεπτεμβρίου: Εθελοντική αιμοδοσία μελών, συγγενών και φίλων του Π.Τ. Αττικής για την τράπεζα αίματος του Π.Σ.Φ.
Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, προκειμένου να έχουν έγκυρη και στοχευόμενη πληροφόρηση για την υγεία τους.

ΠΟΥ: Οι πτώσεις, κύρια αιτία τραυματισμών για τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών υπολογίζεται σήμερα στα 650.000.000, ενώ το 2050 προβλέπεται να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια (WHO 2011).

Η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον «γηρασμένες» χώρες, με κριτήριο τους δείκτες γήρανσης και εξάρτησης και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία των τραυματισμών στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και η πέμπτη αιτία θανάτου των ηλικιωμένων. Η συχνότητά τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, νοσοκομειακή περίθαλψη και αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος των τραυματισμών από πτώσεις στις ΗΠΑ, χωρίς την εισαγωγή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3.476 έως 10.749 δολάρια ανά πτώση και το κόστος αυξάνεται στα 26.483 δολάρια για όσους νοσηλεύονται.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση επηρεάζει πολλούς παράγοντες κινδύνου και ασθενειών και συνεπώς μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη γενική πρόληψη των πτώσεων και να οδηγήσει στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με διεθνείς ερευνητικές εργασίες, η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και οι θεραπευτικές ασκήσεις δύναμης και ισορροπίας μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος έπειτα από πτώση, σε άτομα άνω των 60 ετών.

Διαβάστε ακόμη: