ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Συνεχίζει να διασπείρεται ο ιός HIV στην Ελλάδα - Κίνδυνος με την Ηπατίτιδα με πάνω από τους μισούς φορείς να την αγνοούν

Συνεχίζει να διασπείρεται ο ιός HIV στην Ελλάδα - Κίνδυνος με την Ηπατίτιδα με πάνω από τους μισούς φορείς να την αγνοούν

Συχνή παραμένει η μετάδοση του ιού AIDS/HIV στην χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο υποστηρίζει ότι οι ηπατίτιδες, αποτελούν τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πολλούς ασθενείς, να αγνοούν το πρόβλημά τους και άρα να διασπείρουν την νόσο.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι επιστήμονες που μίλησαν στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS και τις Ηπατίτιδες, που ξεκίνησε χθες και μετά την ολοκλήρωση μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι καθυστερημένες διαγνώσεις του ιού HIV στην Ελλάδα έχουν δυσμενείς συνέπειες για τους οροθετικούς ασθενείς αλλά εξηγούν και γιατί η μετάδοση του ιού στην Ελλάδα παραμένει συχνή.

Αντίθετα, η έγκαιρη διάγνωση έχει σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της έναρξης θεραπείας αλλά και με τη μείωση της μολυσματικότητας. Άτομα που δε γνωρίζουν ότι είναι οροθετικά συχνά δεν λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό.

Σκοπός της μελέτης TRIP (Transmission Reduction Intervention Project) είναι η αξιολόγηση της σημασίας των κοινωνικών δικτύων των οροθετικών HIV και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πρόσφατη λοίμωξη με HIV. Η μελέτη αυτή υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και διεξάγεται από τους Γ. Νικολόπουλο, Α. Χατζάκη και συνεργάτες. Ειδικότερα, μελετήθηκαν 358 κοινωνικά δίκτυα από 23 οροθετικούς με πρόσφατη λοίμωξη και από 19 οροθετικούς με παλαιότερη λοίμωξη. Οι πρόσφατες λοιμώξεις HIV στα κοινωνικά δίκτυα όσων είχαν πρόσφατη HIV λοίμωξη ήταν περίπου 26%, ενώ η πρόσφατη λοίμωξη σε δίκτυα με παλαιότερη HIV λοίμωξη ήταν 8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οροθετικοί ανέρχονταν σε 14.434. Εξ αυτών οι 11.896 είναι άνδρες και οι 2.494 γυναίκες. Το 2014 καταγράφηκαν 710 νέα περιστατικά μόλυνσης με τον ιό HIV, από τα οποία τα 612 αφορούσαν σε άνδρες και τα 98 σε γυναίκες.

Αναφορικά με την ηπατίτιδα, όπως τονίστηκε στην Συνάντηση, αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Το σύνολο φορέων ηπατίτιδας Β και C στην Ελλάδα είναι περίπου 400.000, εκ των οποίων, οι 250.000 δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Οι ηπατίτιδες Β και C είναι χρόνια νοσήματα που οδηγούν συχνά σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, με συνέπεια τη μεταμόσχευση ήπατος ή το θάνατο. Επειδή υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν προγράμματα ενημέρωσης και εργαστηριακού ελέγχου για τη διάγνωση και θεραπεία αυτών που δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

Οι φορείς χρόνιας ηπατίτιδας Β είναι 231.000. Το 50% από αυτούς δε γνωρίζει ότι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Άλλοι 167.000 υπολογίζεται ότι είναι φορείς ηπατίτιδας. Το 80% από αυτούς δε γνωρίζει ότι είναι μολυσμένοι από ηπατίτιδα C.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την πρώτη ημέρα, είναι η συλλοίμωξη HIV με ηπατίτιδα C (HCV) και HIV με ηπατίτιδα Β (HBV), η οποία είναι αρκετά συνηθισμένη. Από τα δεδομένα της πολυκεντρικής μελέτης AMACS (Βουρλή Γ. και συνεργάτες), σε 5.664 HIV θετικούς, το 13% είχε συλλοίμωξη HIV με HCV και το 3% είχε συλλοίμωξη HIV με HBV. Ιδιαίτερα, στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) που ήταν θετικοί για HIV, η συχνότητα λοίμωξης από HCV ήταν 95%.

Η συχνότητα λήψης θεραπείας για την ηπατίτιδα C στους χρήστες ναρκωτικών ήταν κατά 75% μικρότερη σε σχέση με ομοφυλόφιλους άντρες και κατά 42% μικρότερη σε σχέση με ετερόφυλα οροθετικά άτομα.

Σε άλλη μελέτη από την AMACS (Πανταζής Ν. και συνεργάτες) φαίνεται ότι τα ποσοστά διάγνωσης της HIV λοίμωξης σε σχετικά προχωρημένα στάδια παραμένουν υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, πρωτοδιάγνωση με CD4<350 αποτελούσαν το 46% και CD4<200 το 26% των συνολικών διαγνώσεων. Οι καθυστερημένες διαγνώσεις ήταν συχνότερες στους χρήστες ναρκωτικών.

Όσον αφορά την ηπατίτιδα Β, σύμφωνα με παλαιότερα δεδομένα, αποτελούσε τη συχνότερη αιτία κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Σύγχρονα δεδομένα που ανακοινώνονται στο συνέδριο (Μπούμπη Λ., Ελευσινιώτης Ι. και συνεργάτες) σε 191 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από το 2010 έως το 2015, φαίνεται ότι η ηπατίτιδα C είναι η αιτία της κίρρωσης στο 39%, η ηπατίτιδα B στο 26% και άλλες αιτίες στο 35%. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι η ηπατίτιδα C, παρότι είναι λιγότερο συχνή από τη Β στο γενικό πληθυσμό, εμφανίζεται πλέον συχνότερα ως αιτία προχωρημένης ηπατικής νόσου επειδή η παλαιότητα της λοίμωξης σε θετικούς για HCV είναι μεγάλη. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων οροθετικών για HCV έχει μολυνθεί μεταξύ 1950 και 2000.

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS και Ηπατίτιδες» διοργανώνεται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Β' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», την Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», τη Δ' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν», το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Παθολογική Κλινική-Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών ΓΝ Πάτρας στις 17-19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταδίδεται το AIDS με το σάλιο; Μύθοι και αλήθειες

Δείτε πώς μεταδίδεται ο ιός HIV (βίντεο)

Λιγότερο μεταδοτικός και επικίνδυνος ο HIV σήμερα

BEST OF NETWORK

Άρση lockdown: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Κορονοϊός: Η Κίνα είπε ψέματα – Διέρρευσαν έγγραφα που αποκαλύπτουν την αλήθεια

Εμβόλια κορονοϊού Pfizer και Moderna: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ευρώπη

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Τετάρτη - Ποιους αφορά

Σοκ με το θάνατο γνωστής influencer – Βρήκαν το πτώμα της στο δρόμο (pics)

Καιρός Χριστούγεννα: Η εκτίμηση του Αρναούτογλου για κρύο και χιόνια...

Νότης Σφακιανάκης: Μοίραζε αυτόγραφα στο αστυνομικό τμήμα (vid)

Ο παγκολίνος κρατά το «κλειδί» της... εξόντωσης του κορονοϊού; (video)

Viral η φωτογραφία γιατρού που αγκάλιασε ηλικιωμένο ασθενή με κορονοϊό - «Απλά έκλαιγε»

Μάθε αν επηρεάζεσαι αστρικά από 02/12 έως και 08/12;

Θα ανατριάσεις μόλις μάθεις από τι υλικό είναι φτιαγμένο αυτό το ρολόι

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ανήλικος από φωτιά σε διαμέρισμα