ΥΓΕΙΑ

Πώς θα ρίξετε την πίεσή σας στο 120

Η συστολική πίεση που δεν ξεπερνά το όριο των 120 mmHg θεωρείται φυσιολογική και συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και νεφρικών παθήσεων.

Πώς θα ρίξετε την πίεσή σας στο 120

Ωστόσο, νέα ευρήματα που προέκυψαν από εκτενή μελέτη των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) υποδεικνύουν ότι θεραπεία θα πρέπει να χορηγείται και σε ασθενείς των οποίων η συστολική πίεση βρίσκεται μεταξύ 120-140 mmHg, δηλαδή ασθενείς που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη που ονομάζεται προϋπέρταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δείκτες για εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και πρόωρους θανάτους ήταν χαμηλότεροι σε άτομα με ανεβασμένη πίεση που κατάφεραν να ρίξουν τη συστολική τους πίεση στο 120.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συστολική έναντι της διαστολικής πίεσης, καθώς θεωρείται καλύτερη ένδειξη για τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη συστολική πίεση στο 120

1. Φαρμακευτική αγωγή

Η υπέρταση έχει συχνά κληρονομική βάση και στην περίπτωση αυτή οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες δεν αρκούν για να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα συστολικής πίεσης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας συστήσει εάν πρέπει να λάβετε φαρμακευτική αγωγή.

2. Απώλεια βάρους

Εκτιμάται ότι η απώλεια 5 περίπου κιλών μπορεί να συμβάλει σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4,5 μονάδες. Η απώλεια κιλών συνοδεύεται από μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα οι αλλαγές στη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

3. Γυμναστική

Η γυμναστική κάνει τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες ώστε να διαστέλλονται με μεγαλύτερη ευκολία. Έτσι, μειώνεται αυτόματα η συστολική πίεση. Οι ειδικοί συνιστούν 2,5 ώρες σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (π.χ. τρέξιμο, κολύμβηση, χορός) την εβδομάδα.

4. Λιγότερο αλάτι

Μία από τις βασικότερες διατροφικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τη συστολική σας πίεση είναι να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού. Βέβαια, δεν παρουσιάζουν όλοι την ίδια ευαισθησία απέναντι στο αλάτι. Με άλλα λόγια, σε ορισμένους ανθρώπους τα επίπεδα της πίεσης επηρεάζονται περισσότερο από την πρόσληψη αλατιού και αυτοί είναι που πρέπει να προσέχουν πόσο αλάτι καταναλώνουν.

5. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Η δίαιτα DASH είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές διατροφικό πλάνο, ειδικά σχεδιασμένο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιλαμβάνει σημαντική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης και βασική παράμετρος είναι η μειωμένη πρόσληψη αλατιού.

6. Σοκολάτα ως σνακ

Μπορείτε να απολαμβάνετε τη σοκολάτα χωρίς να φοβάστε για την πίεσή σας. Η μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και πάνω, είναι ευεργετική για τη συστολική πίεση, χάρη σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη διαστολή των αρτηριών.

7. Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά οι γυναίκες να μην πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο ποτά την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

«Μεγάλη» και «μικρή» πίεση: Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός
Τα ιδανικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης εάν έχετε διαβήτη
Συστολική και διαστολική πίεση: Με ποιες ασθένειες συνδέεται ο κάθε δείκτης