ΥΓΕΙΑ

«ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ»: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ψωρίαση και την Κνίδωση - Όταν η επιστήμη συναντά την ευαισθησία

Σε ένα από τα πλέον ιστορικά νοσοκομεία της χώρας, το Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Α. Συγγρός», θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο η πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» με γνωστές προσωπικότητες, καθώς και ασθενείς με Ψωρίαση και Κνίδωση. 

«ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ»: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ψωρίαση και την Κνίδωση - Όταν η επιστήμη συναντά την ευαισθησία

Η Έκθεση που οργανώνεται στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» με τη στήριξη της Novartis Hellas θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης, έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης.

Η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, και φέρει τη στήριξη του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ». Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα χρόνια δερματικά νοσήματα όπως η Ψωρίαση και η Κνίδωση. Κύριο μήνυμα της έκθεσης φωτογραφίας είναι η ανάγκη αποστιγματοποίησης των χρόνιων παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για συστηματικά νοσήματα μη μεταδοτικά, που όμως λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης μπορεί να οδηγούν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.

«Το νοσοκομείο Α. Συγγρός αποτελεί κέντρο αναφοράς για τους ασθενείς με χρόνια δερματικά νοσήματα, όπως η Ψωρίαση και η Κνίδωση, διαθέτοντας εξειδικευμένα ιατρεία που λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της συνεχούς υποστήριξης μας προς τους ασθενείς, οργανώνουμε δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις προς το ευρύ κοινό τον μήνα Οκτώβριο. Η πρώτη θα αφορά την Κνίδωση την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης), και η δεύτερη την Ψωρίαση την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης). Και οι δύο εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 και θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου, όπου αναμένουμε να καλωσορίσουμε τους ασθενείς, αλλά και όσους έχουν σχετικό ενδιαφέρον» δήλωσε η κυρία Χριστίνα Αντωνίου, Διευθύντρια του Νοσοκομείου Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Α. Συγγρός» και Καθηγήτρια Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Σύμφωνα με την κυρία Αλεξάνδρα Κατσαρού, Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του Νοσοκομείου Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Α. Συγγρός», «η Κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας εμφάνισης των συμπτωμάτων (πομφοί ή/και αγγειοοίδημα που συνοδεύονται από έντονο κνησμό) στην περίπτωση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης, επηρεάζει σε πολλά επίπεδα την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους ασθενείς αυτούς, πλήρη έλεγχο του νοσήματός τους και κατ' επέκταση της καθημερινότητάς τους, κάτι το οποίο είναι πλέον εφικτό με την ελπίδα που μας δίνουν νέες θεραπείες».

Να σημειωθεί ακόμη, σύμφωνα με την καθηγήτρια Κατσαρού, ότι η χρόνια κνίδωση προκαλεί μεταξύ άλλων και συναισθηματικές διαταραχές, ενώ εκτιμάται ότι η ποιότητα ζωής διαταράσσεται όπως και στην στεφανιαία νόσο.

«Η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά της Ψωρίασης» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α. Όπως επεσήμανε ακόμη ο κ. Στρατηγός, η σοβαρή ψωρίαση, συνδέεται και με άλλα νοσήματα όπως καρδιαγγειακά.

Από την πλευρά των ασθενών, ο Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», κ. Κωνσταντίνος Λούμος, τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι η Ψωρίαση είναι ένα μη μεταδοτικό νόσημα και μη απειλητικό για τη ζωή συχνά οι ασθενείς με Ψωρίαση οδηγούνται στον κοινωνικό αλλά & στον επαγγελματικό αποκλεισμό. Η ενημέρωση του κοινού, η ευαισθητοποίηση των αρχών, η εκπαίδευση των ασθενών αλλά και η έρευνα και ανάπτυξη για αποτελεσματικότερες και ασφαλείς θεραπείες, δίνουν ελπίδα στους ασθενείς. Επίσης η φιλοξενία της έκθεσης στο νοσοκομείο Συγγρός αναδεικνύει τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ θεράποντα ιατρού & ασθενή για την διαχείριση μιας νόσου που δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια χρόνια συστηματική νόσος».

Η έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν από την κάμερα της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη αγγίζοντας ασθενείς με Ψωρίαση και Κνίδωση. Στην εκστρατεία ανταποκρίθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αγγελής-ηθοποιός, Εύα Αντωνοπούλου-δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Ασημάκη-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Αγγελική Γερόλιμου-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Λεωνίδας Καλφαγιάννης-ηθοποιός, Κατερίνα Καραβάτου-παρουσιάστρια, Κρατερός Κατσούλης-ηθοποιός, Νάντια Κοντογιώργη-ηθοποιός, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου-ηθοποιός, Πέτρος Λαγούτης-ηθοποιός, Ελένη Πετρουλάκη-γυμνάστρια, Νατάσα Ράγιου-δημοσιογράφος, Ευδοκία Ρουμελιώτη-ηθοποιός, Αντιγόνη Ρουμπέση-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Σταύρος Σβίγγος-ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου-ηθοποιός, Έφη Σφυρή-πρωταθλήτρια beach volley, Δημοσθένης Ταμπάκος-Χρυσός Ολυμπιονίκης Γυμναστικής, Πέγκυ Τρικαλιώτη-ηθοποιός, Αποστόλης Τότσικας-ηθοποιός και Γιώργος Χρανιώτης-ηθοποιός.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ψωρίαση και την κνίδωση, αλλά και για να «ψηφίσετε» την αγαπημένη σας φωτογραφία από την έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.skintolivein.gr.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό τις καθημερινές μέρες 9.00-14.00 μέχρι και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

novartis psoriasi
psoriasi

Διαβάστε ακόμη:

Ψωρίαση στα νύχια: Τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ψωρίαση: Μάθετε τα πάντα μέσα από εικόνες

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ένα επώδυνο σύμπτωμα της ψωρίασης και η αντιμετώπισή του