ΥΓΕΙΑ

15 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι εμφανίζει επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά σε πολλές χώρες, αναφέρει η UNICEF, παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία των παιδιών.

15 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών

Η πρακτική του πλυσίματος των χεριών εμφανίζει μικρότερα ποσοστά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ η έλλειψη πρόσβασης σε υγιεινή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νέα Αναπτυξιακή Ατζέντα.

Η όγδοη Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών έρχεται ένα μήνα μετά την υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ), συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής για πρώτη φορά στην παγκόσμια ατζέντα.

Μία από τις επιδιώξεις των ΣΒΑ είναι να επιτευχθεί «πρόσβαση σε επαρκή και ισότιμη υγιεινή και αποχέτευση» μέχρι το 2030.

Η UNICEF αναφέρει ότι οι βελτιώσεις στην υγιεινή πρέπει να συμπληρώνουν την πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, ειδάλλως τα παιδιά θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα ασθενειών που είναι εύκολο να προληφθούν, όπως η διάρροια.

«Μαζί με το πόσιμο νερό και την πρόσβαση σε τουαλέτες, η υγιεινή –ιδίως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι– είναι ουσιαστικά το τρίτο πόδι στο σκαμνί που στηρίζει το Στόχο για το νερό και την αποχέτευση», δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων της UNICEF για το νερό την αποχέτευση και την υγιεινή. «Από τη στιγμή της γέννησης –όταν από τα άπλυτα χέρια των μαιών μπορούν να μεταδοθούν επικίνδυνα παθογόνα– στη βρεφική ηλικία, στο σχολείο και μετά, το πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία ενός παιδιού. Είναι μία από τις φθηνότερες, απλούστερες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις που έχουμε για την υγεία.»

Η Υποσαχάρια Αφρική, η περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζει επίσης ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στο πλύσιμο των χεριών. Η τελευταία έκθεση της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι σε 38 χώρες της περιοχής με διαθέσιμα στοιχεία, τα επίπεδα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 50%.

Ακόμα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης συχνά δεν διαθέτουν χώρους για το πλύσιμο των χεριών. Το 42% εξ αυτών στην περιφέρεια της ΠΟΥ για την Αφρική δεν διαθέτουν καμία πηγή νερού σε απόσταση 500 μέτρων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από 800 από τους περίπου 1.400 θανάτους παιδιών από διάρροια κάθε μέρα μπορούν να αποδοθούν σε ανεπαρκή ύδρευση, αποχέτευση ή υγιεινή. Τα βρέφη κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ασθένειες που μεταδίδονται από άπλυτα χέρια.

Μια σειρά από δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο θα σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, με στόχο να διδάξουν τη σπουδαιότητα του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι, ιδιαίτερα στα παιδιά:

- Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Εθνικός διαγωνισμός ζωγραφικής για το πλύσιμο των χεριών στα σχολεία θα προσεγγίσει 300.000 μαθητές σε 1.500 σχολεία και τα μηνύματα θα φθάσουν σε 3.000.000 ανθρώπους σε 5.500 χωριά.

- Αϊτή: Αγώνας ποδοσφαίρου (Καθαρά Χέρια εναντίον Βρώμικων χεριών) έχει προγραμματιστεί, καθώς και μια παρέλαση, ραδιοφωνικά σποτ, τραγούδια, ποιήματα, διαγωνισμός ζωγραφικής και επιδείξεις πλυσίματος των χεριών σε δημόσιους χώρους.

- Κιριμπάτι: Όλα τα 94 Δημοτικά Σχολεία, τα 24 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα 16 ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα λάβουν μέρος σε ομαδικό πλύσιμο χεριών. Οι μαθητές θα σχεδιάσουν αφίσες και πανό, και θα προωθήσουν το πλύσιμο των χεριών με πορείες, τραγούδια, χορό, θέατρο, ομιλίες, ποιήματα και τέχνη.

- Σρι Λάνκα: Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα διοργανώνει μια εβδομάδα ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ σχολείων για τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών για τα προγράμματα σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό. Ο Πρεσβευτής της UNICEF για τη Νότια Ασία, παίκτης του κρίκετ Sachin Tendulkar, θα συμμετάσχει στην προώθηση της σπουδαιότητας του πλυσίματος των χεριών.

- Βιετνάμ: 8.000 παιδιά θα συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση με σκοπό να τα βοηθήσει να ενθαρρύνουν τις οικογένειές τους ώστε να ασκούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799